Noutăți

Ce ne prevestesc păsările?

  •  
  •  
  •  

Superstițiile sunt bune și rele, sunt ca o poveste din bătrâni. Unii nu cred în ele, alții își conduc viața bazându-se pe ele, iar alte superstiții au intrat în cultura popoareleor. Ce rol au păsările și ce se crede despre ele, atunci când sunt luate drept reper într-o superstiție?!

“În întreg spațiul european, păsările cu un colorit întunecat (unora dintre ele li se mai adaugă și un regim nocturn), au fost asociate cu întunericul și moartea, motiv pentru care, cântecul lor, noaptea sau ziua, este considerat de rău augur. Păsări cobitoare, prevestitoare de boli, nenorociri sau moarte, astfel sunt conotate aparițiile lor de către oameni, care le-au alungat, temându-se de mesajele pe care le pot transmite. Totuși, fără a anula semnificația acestor păsări, interpretarea cântecului lor este diferită, în funcție de momentul, locul și modul în care se face auzit. Astfel, ele pot să vestească schimbările vremii, nașterea unui prunc (când cântecul seamănă cu scâncetul unui copil mic), și chiar nunta (cântecul deasupra casei în care este o fată mare).” (Georgiana Sârbu)

SONY DSC
Barza – Anunța o naștere dar și inamici ascunși. Este o pasăre norocoasă.
Bufnița – Semn de boală, moarte. Dacă bufnița cântă de trei ori succesiv, este un semn foarte. Dacă omori o bufniță sau orice pasăre de noapte, îți aduce mare ghinion.
Ciocănitoare – Pasăre norocoasă. Dacă o vezi, este semn de succes și reompensă a eforturilor depuse.
Cioara – Se spune că poartă cu ea spiritul diavolului. Aduce și mai multă nefercire atunci când sunt în cârd, zburând din stânga.
Cocoș – Fetele care aud cîntatul cocoșului cînd se gîndesc la iubit, le poartă noroc. Dar, dacă cânta cocoșul în ziua nunții, căsătoria va fi una plină de certuri și nefericiri. Cocoșul alb aduce ghinion.
Coțofana – Să vezi una singură, în special din stânga, este semn de moarte. Dar dacă sunt mai multe, sunt aducătoare de noroc.
Cucul – Să auzi cucul cântând în partea dreaptă, este un semn de prosperitate. Dacă se aude din partea stângă, forța semnului este redusă.
Gâsca – legenda spune ca găgăitul gâștii îi anunța pe romani când barbarii făceau un raid silențios asupra Capitolului. Mesaj de pericol.

expozitie-porumbei1
Porumbelul – Este cel mai fericit semn. Aduce dragoste, fericire și binecuvântare în căsătorie. Un porumbel zburând în jurul casei aduce semn de căsătorie.
Rața – Să auzi rața măcănind este un semn că prosperitatea este pe aproape. Rațe zburând semnifică un excepțional semn bun, mai ales pentru cei ce au o supărare.
Vultur – Semn norocos, chiar dacă sunt rar văzuți. Semnifică puterea supremă a lui Jupiter.
Șoim – Este cunoscut sub numele de “pasărea rugăciunii”. Semn foarte rău, anunță dezastre. Dacă îl vezi sau îl auzi din stânga, este cu atât mai mare nenorocul.
Pescăruș – Marinarii credeau că dacă un pescăruș se așează pe navă, călătoria va fi una de bun agur. Dar dacă un pescăruș se ciugule în fața unei persoane, acesta este un semn de moarte.
Papagal – Pasărea sacră a lui Jupiter, asemenea vulturului. Semn de noroc dacă îl întâlnești. Dar, pe de altă parte, să faci cadou un papagal este semn de mare ghinion că-ți aduce ochiul diavolului din casa respectivă.
Prepelița – Dacă o vezi sau o auzi, este semn norocos, indiferent din ce direcție vine.

SONY DSC
Vrabie – Ca semn general, este o pasăre nenorocoasă, dar în mod ciudat este favorita îndrăgostițiilor.
Pitulice – Pasăre încântătoare care promite noroc. Dacă o jignești sau vrei să-i furi ouăle din cuib, un mare ghinion este pe urmele hoțului.

NOTA: superstitia este prejudecata care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului și ale magiei. (dex)

surse: culturagenerala.info, revistacultura.ro, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Ce ne prevestesc păsările?

  1. Muresanu Ana // 6 august 2015 at 17:02 // Răspunde

    . Pentru Dl. Daniel Roxin.Am vazut ca va intereseaza faptul ca la noi nu se pune accent pe locurile cu incarcatura istorica. Vreau sa va spun ca daca va veti duce la Tartaria locul unde s-au gasit faimoasele tablite care spun despre istoria poporului nostru, in spatele garii, unde ar fi trebuit sa fie inconjurat cu un gard, unde precis se mai afla si alte urme preistorice pamintul este arat si cultivat.Este inadmisibil ca un singur simbol, o piatra comemorativa din drum sa mentioneze importanta locului.Va multumesc D-le Daniel Roxin pentru grija pentru istoria poporului nostru.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii