Noutăți

Ce făcea Eminescu pe 24 ianuarie 1882: Înfiinţa societatea secretă “Carpaţii” pentru unirea tuturor românilor în hotarele “Daciei Mari”

 •  
 •  
 •  

Victor Roncea: “In mss. 2263, f. 44r, [Eminescu] vorbeşte de două societăţi „a tuturor românilor, veniţi în ţarã”: Carpaţii şi Balcanii. Prima, ştim că s-a înfiinţat la 24 ianuarie (zi nu întâmplător aleasă) 1882. Dar Eminescu voia una şi mai cuprinzătoare, cu numele lui Matei Basarab, ultimul nume de domnitor pronunţat de el înainte de moarte, cu care s-a şi identificat:

„O organizare între Români asemenea societăţii francmasonilor şi Iezuiţilor – ca a bisericii catolice. Pretutindenea oameni omenoşi, care să  ţie registru de tot sufletul românesc. Cel slab trebuie încurajat şi lăudat pentru ca să devie bun; trebuie trezită deşteptăciunea lui, decorat la nevoie; trezite mii de speranţe în el, în caz de enormă nevoie ajutat chiar. Să se simtă că Soc. Matei Basarab reprezintă o putere enormă .” Ţinta, explică profesorul Theodor Codreanu în lucrarea “Eminescu – drama sacrificarii”: unirea tuturor românilor în hotarele “Daciei Mari” şi „Emanciparea economică şi intelectuală a întregului popor românesc”.

carpatii
text-eminescu
ZiariștiOnline.ro: Această întreprindere, dar nu numai, îi va aduce cu un an mai târziu arestarea în cămaşă de forţă, ca prim deţinut politic al presei române, urmată de moartea civilă până la trecerea sa la cele sfinte, peste şase ani de calvar. Idealul naţional pentru care Eminescu a fost urmărit şi hărţuit de serviciile secrete a cel puţin două mari imperii, dar şi de “fraţi” băştinaşi, îl vor împlini, cu alte jertfe, urmaşii săi din generaţia lui Iorga şi Stere, după cum ne spune şi Profesorul Codreanu. Însă nu trebuie uitat niciodată că Eminescu a plătit cu viaţa pentru acest ideal. 

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Ce făcea Eminescu pe 24 ianuarie 1882: Înfiinţa societatea secretă “Carpaţii” pentru unirea tuturor românilor în hotarele “Daciei Mari”

 1. Nicolette Orghidan // 24 ianuarie 2017 at 20:45 // Răspunde

  Avea o putere mare de convingere, cum să nu i se alăture tinerii? Și nu numai!

 2. Alexandrul Macedon al cuvantului valah.

  Apropo: stiti ce inseamna “valah”?…
  Nu stiti. Ok. Hai sa va spun tot eu.
  Inseamna “razboinic frumos”.
  Cum am ajuns la traducerea asta? Hehe! Nu va spun.
  🙂

 3. Corect este ,,Vlah”.Si aici are dreptate dl.gen.Chelaru!Da inseamna acelasi lucru!Ulterior i-a fost atribuit sensul de ,,alb”(da,erau albi, printre bruneteii meridionali)si nimeni nu a protestat.he,he…jumatate din scrierea istoriei oficiale este chiar, acea jumatate care ascunde faptele!Este impartita de fapt printre fapte,dislocin-du-le,nu cred ca ,chiar le ascunde…nu-s chiar pentru toata lumea!Nu este chiar atit de greu,este multa munca.Poi de aceea este ,,oficiala”,nu?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii