Noutăți

Ce este viața? Cele 7 caracteristici care definesc viața, conform științei

Întrebarea “ce este viața?” a fost și rămâne una dintre cele mai provocatoare întrebări la care oamenii de știință încă se străduie să răspundă. Poate veți fi tentați să spuneți că „viața este viață!”. Ei bine când începeți să vă gândiți în acest mod, să luați în calcul faptul că există tot felul de sisteme “non-viață” care se comportă în moduri foarte asemănătoare vieții – focul este un exemplu comun, un alt exemplu de acest fel sunt furtunile care se formează și care nu sunt considerate a fi sisteme aflate în viață, deși apar, evoluează iar mai apoi se sting.

Ce este viața? Pe scurt, nu avem un răspuns la această întrebare. Viața ne surprinde în mod constant și biologii sunt predispuși să nu fie de acord cu privire la locul unde să traseze linia dintre viață și non-viață. Cercetătorii susțin că viaţa este definită prin intermediul a 7 caracteristici specifice. Potrivit celor de la Futurism.com, pentru a fi declarat viu, un sistem trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime:

what-is-life

Adaptare

Evident, viața nu poate exista fără a avea posibilitatea să se adapteze la condiţiile de mediu. Viteza cu care formele de viaţă se adaptează este esenţială pentru supraviețuirea lor.

Creștere

Sistemele vii cresc în mărime, aceasta fiind o caracteristică evidentă a organismelor.

Homeostazie

Pe scurt, homeostazia este o proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern, cum ar fi temperatura sau pH-ul. Ea reprezintă echilibrul dinamic ce ne menține în viață.

Sistemele homeostatice pot fi deschise sau închise. De exemplu, fiecare dintre noi este un sistem homeostatic închis. Această caracteristică evolutivă reprezintă un avantaj, deoarece astfel organismele homeostatice pot să trăiască în diferite condiţii de mediu.

Metabolism

Metabolismul este un proces complex care descrie totalitatea transformărilor biochimice și energetice care au loc în organismele vii. Viața necesită energie, iar metabolismul descrie transformările chimice care susțin viața.

Organizare

Sistemele vii trebuie să aibă o anumită organizare sau structură internă. Pe Pământ viața este formată din una sau mai multe celule care lucrează împreună. Fără a avea o anumită organizare viața nu poate înflori.

Reproducere

Supraviețuirea speciilor este condiționată de capacitatea de reproducere a organismelor din cadrul lor.

Sensibilitate la stimuli

Organismul trebuie să aibă capacitatea să răspundă la stimuli şi din acest motiv acesta are nevoie de un sistem senzorial care să includă organe care să recepţioneze stimulii din mediul înconjurător.

Cum rămâne cu virușii? Ed Rybicki de la Universitatea din Capetown susține ca virușii sunt “organisme aflate la marginea vieții”. Astăzi majoritatea cercetătorilor clasifică virușii ca replicatori și nu le consideră o formă de viață, ci mai degrabă un tip de proto-viață – cele două motive principale pentru acest lucru fiind reproducerea și metabolismul. Virușii nu se pot reproduce în sensul tradițional, în schimb, aceștia invadează un organism gazdă și se înmulțesc prin construirea copiei din materialul din jur. Mulți oameni de știință cred că viața poate să fi evolutat la început în acest mod, ca un grup de organisme care își construiesc copii înainte de evoluția prin reproducere.

sursa: https://futurism.com/what-is-life-2/

sursa: https://www.khanacademy.org/science/biology/intro-to-biology/what-is-biology/a/what-is-life

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Ce este viața? Cele 7 caracteristici care definesc viața, conform științei

  1. Ce este viata? O poza cu doua degete care se ating.
    Pictura la care se refera poza este numita creatia lui Adam si este pictata de Michelangelo.(care era artist si nu avea legatura cu masoneria asa-i?)
    In realitate aceasta imagine nu reprezinta creatia ci mai degrabarebeliunea si in zi de azi pt.cei ce cunosc un pic programul H.A.A.R.P.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii