Noutăți

Ce este spațiul? Disputa filozofică continuă de mai bine de 300 de ani, fără a se ajunge la un consens…

Munţii, balenele, stelele îndepărtate. Toate aceste lucruri există în spațiu, la fel și noi. Corpurile noastre ocupă un anumit spațiu. Când mergem la serviciu, ne mișcăm prin spațiu. Dar ce este spațiul? În 1717, această întrebare a început să declanșeze controverse. S-ar putea să credeți că fizicienii au “rezolvat” problema spațiului. Teoriile matematicianului Hermann Minkowski și ale fizicianul Albert Einstein ne-au învățat să concepem spațiul și timpul ca un continuum unificat, ajutându-ne să înțelegem cum se mișcă lucruri foarte mari și foarte mici, cum ar fi atomii individuali. Cu toate acestea, nu am rezolvat problema spațiului. Dacă am extrage toată materia din univers, spațiul ar mai exista?

Fizica secolului XX este compatibilă cu două viziuni foarte diferite asupra spațiului: “raționalismul” și “absolutismul”. Aceste două viziuni le datorează popularitatea lui Caroline de Ansbach (1683-1737), o regină a Marii Britanii, de origine germană. Caroline a fost renumită pentru inteligenţa şi dorinţa ei de cunoaştere. Din acest motiv, numeroşi învăţaţi ai vremii au fost invitaţi la curtea acesteia pentru a dezbate cu privire la unele concepte fundamentale din fizică.

„Raționalismul” a fost adoptat de filosofii de pe continent, în timp ce filosofii britanici au dezvoltat „empirismul”, inspirat de știință, adică un grup de teorii care se bazează pe observații. Aceşti filosofi britanici erau inspiraţi de oameni de știință precum Robert Boyle sau Isaac Newton. Caroline le-a cerut unor filosofi celebri să-şi exprime în scris, prin intermediul unor scrisori trimise între ei, opinia cu privire la unele noţiuni fundamentale. Unul dintre aceştia a fost Gottfried Leibniz, un filosof german raționalist prin excelență. Celălalt a fost filosoful englez Samuel Clarke, un prieten apropiat al lui Newton. Cei doi au fost de acord, iar scrisorile pe care aceştia le-au schimbat între ei au fost publicate în anul 1717. Una dintre problemele dezbătute a fost natura spațiului.

file-20171013-11698-14o7r6z

Există spațiu între stele? Leibniz a susținut că spațiul exprimă relațiile de distanță dintre lucruri. Australia este “la sud de” Singapore. Arborele este “trei metri la stânga” de tufiș. Sean Spicer este “în spatele” tufișului. Asta înseamnă că spațiul nu ar exista independent de lucrurile pe care le conectează. Pentru Leibniz, dacă nu există nimic, nu ar putea exista relații spațiale. Dacă universul nostru ar fi distrus, spațiul nu ar exista.

file-20171013-11706-9mjmcx

În contrast, Clarke, un absolutist, a argumentat că spațiul este un fel de substanță care este peste tot. Spațiul este un container gigantic, care conține toate lucrurile din univers: stele, planete, noi. Spațiul ne permite să înțelegem cum se schimbă lucrurile de la un loc la altul, de modul în care întregul nostru material univers se putea mișca prin spațiu. Mai mult, Clarke a argumentat că spațiul este divin: spațiul este prezența lui Dumnezeu în lume. Într-un fel, spațiul este Dumnezeu. Pentru Clarke, dacă universul nostru ar fi distrus, spațiul va rămâne în urmă. „Așa cum nu-l puteți distruge pe Dumnezeu, nu puteți distruge nici spațiul”, declara acesta.

sursa: https://theconversation.com/what-is-space-the-300-year-old-philosophical-battle-that-is-still-raging-today-85628

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Ce este spațiul? Disputa filozofică continuă de mai bine de 300 de ani, fără a se ajunge la un consens…

  1. Nu,spatiul nu este gol.Sa ne inchipuin ecranul unui televizor si un standard,PAL,de exemplu(phase alternating line).Totul este facut de un mic spotulet(punctisor),care,poate creea un fundal aiurea,dar,si o imagine pe acel fundal.Limitele?Marginile ecranului sau cum spunea lordul Kelvin,-273,15,valoare absoluta care ar fi intilnita la oricare dintre margini,o bariera unde totul se opreste…un urias sablon.C2=E/M, o particula poate fi oriunde in interiorul acestui sablon,trasind pe niste sabloane interioare(informatie)tot ceea ce exista.Totul este in miscare in interior,si daca privim mai cu atentie,am putea percepe timpul ca o masura a acestei instabilitati,acest continuum exista dar,se pare ca nu prea a fost inteles(parametri ,informatie,etc).Einstei a fixat cu acest cuvint,cel putin o secunda,,continuum-l”,foarte instabil,particula(sa-i zic asa),s-ar misca cu parametri diferiti in functie informatie.Si totusi continuum!Problema;cite particule sunt,suntem proiectia unor univesuri in serie, mai mult sau mai putin asemanatoare(multivers),sau,proiectia unei unice informatii(astea ar fi paralele!).In citeva cuvinte ceea ce cred eu,nu stiu daca este complet sau corect.

  2. Articolul m-a dus in confuzie, primul comentariu și mai mult.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii