Noutăți

Ce era Colosul din Rhodos?

Una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, Colosul din Rhodos a fost o statuie masivă a unei figuri masculine construite în jurul anului 280 î.Hr. Ea a fost ridicată pe insula grecească Rhodos. Monumentul rămâne învăluit în mister, pentru că a fost distrus într-un cutremur în anul 226 î.Hr. Cu toate acestea, istoria antică susține că statuia din Rodos a fost creată în cinstea zeului soare Helios și pentru a comemora apărarea cu succes a insulei împotriva unui asediu condus de liderul macedonean Dimitrie Poliorcetes în 305 î.Hr. Legenda spune că oamenii din Rhodos au vândut echipamentele lăsate în urmă de către macedoneni, pentru a plăti  lucrările de construire ale statuii.

Proiectat de sculptorul Chares din Lindos, Colosul din Rhodos avea, conform relatărilor, o înălțime de aproximativ 33 de metri și era expus pe o platformă de 15 metri. Prin comparație, Marea Piramida din Giza, singura minune a lumii antice care supraviețuiește încă, avea aproximativ 145 de metri când a fost finalizată. O altă minune a lumii antice, Statuia lui Zeus din Olympia, a fost făcută la mijlocul secolului al cincilea î.Hr. și avea aproximativ 12 metri înălțime.

Astăzi, cele mai înalte statui din lume includ Buddha din Templul de primăvară al Chinei, care are o înălțime de 107 de metri, și Birmania Laykyun Setkyar Buddha, care are 116 metri înălțime. Ambele structuri au fost finalizate la începutul secolului 21.

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu

Sursa: http://www.history.com/

Sursa foto: http://www.history.com/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii