Noutăți

Ce cauzează amorțirea temporară, cel mai des în timpul somnului, a brațului sau a piciorului nostru?

Este posibil să fi simțit, mai ales după o perioadă de somn, faptul că un braț sau picior vă este amorțit și nu îl puteți controla. Această pierdere de control asupra unui membru superior sau inferior, este cauzată de “compresia temporară a nervilor”, cel puțin asta susține Rebecca Traub, profesor asistent de neurologie la UNC School of Medicine. Atunci când nervul este presat, nu mai poate comunica semnale spre coloana vertebrală și/sau spre creier în corect. Nervii transportă aceste semnale electrice dintr-o parte a corpului spre creier de unde primesc mesajul de a executa o anumita acțiune. De exemplu, dacă atingem ceva cald, nervii de la mână vor transmite un mesaj către creier, care va recunoaște senzația de durere, și ne va determina să luăm mâna de pe acel obiect încălzit.

În același mod în care apa se blochează atunci când răsuciți un furtun, și semnalele nu mai pot circula către creier și înapoi, iar implicit dvs nu vă veți putea mișca mâna sau piciorul amorțit. Un nerv presat de la nivelul piciorului este nervul fibular. Acesta se află în zona genunchiului și amorțește când ținem picioarele încrucișate pentru mult timp. Mult timp s-a crezut faptul că amorțeala mâinilor sau picioarelor este dată de prosta circulație a sângelui în acea zonă, când de fapt vinovat de acest lucru era sistemul nostru nervos. Acesta coordonează activitatea mușchilor, monitorizează organele, receptează și prelucrează informațiile primite prin organele de simț și inițiază acțiuni. Cu alte cuvinte, sistemul nervos este responsabil pentru menținerea homeostaziei. Elementele principale ale sistemului nervos sunt neuronii și celulele gliale.

Senzatia de furnicături sau “ace” pe care o resimțim în momentul dezamorțirii membrului apar ca urmare a reluarii transmiterii semnalelor. Din punct de vedere medical, acest lucru este cunoscut sub numele de parestezie. Disconfortul, uneori dureros, vă face să vă schimbați poziția. Majoritatea oamenilor se pot mișca și pot elibera presiunea de pe nervii lor. Dar dacă “cineva nu este capabil să se miște și să-și „trezească” piciorul sau bratul, poate avea leziuni permanente ale nervului de la acest tip de comprimare.

sursa: https://www.sciencealert.com/here-s-what-happens-when-your-foot-falls-asleep
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii