Noutăți

Căutarea unui scop în viață. Ikigai, filozofia japoneză care te ajută să îți descoperi menirea pe care o ai în această viață

TOKYO, JAPAN: Japanese businessmen take naps on benches in Hibiya park, central Tokyo, 04 August 1994. (Photo credit should read YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Getty Images)

În lumea postmodernistă, occidentală, credința în ceva Divin este din ce în ce mai scăzută. Omul se concentrează mai mult pe a avea decât pe a fi. Lipsa unui scop în viață poate crește riscul problemelor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Pentru a depăși această senzație de rutină și nefericire tot mai mulți oameni au început să adopte un concept japonez denumit ikigai, ceea ce tradus înseamnă “un motiv pentru a fi”. Toată lumea, în conformitate cu cultura japoneză, are un ikigai, un scop în viață. Găsirea acestuia necesită o căutare adâncă în sinele fiecăruia. O astfel de căutare este importantă iar găsirea acestui scop aduce satisfacție și o semnificație a vieții.

În cultura din Okinawa, ikigai este considerat “un motiv să te ridici dimineața”. Adică un motiv pentru a vă bucura de viață. Pentru japonezi, conceptul are și un element social. Este vorba despre a te simți confortabil cu rolul tău în familia ta, la locul de muncă și în societate. În timp ce bărbații asociază ikigai-ul, de obicei, cu munca și cariera lor, femeile, cel puțin în mod tradițional, îl asociază cu creșterea și educarea copiilor.

C-K5wZqXsAAqXrI
Autorul
de cărți dedicate acestui concept, Hector Garcia, a declarat pentru The Independent că totul se întâmplă cu un motiv, trebuie doar să-l vedem și să ni-l însușim: “Ați fost vreodată atât de absorbit de o sarcină încât ați uitat să mâncați sau să beți apă? Ce tip de sarcină a fost? Observați acele momente când intrați în flux cu ikagai-ul dumneavoastră, acela este scopul vieții. La acel lucru sunteți bun, aceasta este menirea dvs“, a declarat Garcia.

Deși face parte din cultura lor, japonezii consideră că este dificil să obțină ikigai-ul. Potrivit unui sondaj din 2010, doar 31% dintre respondenții japonezi au declarat că și-au găsit acel scop în viață pe care fiecare dintre noi îl caută.

Însă odată descoperit ce se întâmplă? Profesorul Gordon Matthews de la Universitatea din Hong Kong a declarat pentru The Telegraph că cei care au un simț clar al ikigai-ului au potențialul de a realiza lucruri deosebite în viață…

sursa: http://www.independent.co.uk/life-style/ikigai-hygge-lagom-swedish-danish-japanese-scandinavian-lifestyle-happiness-meaning-of-life-a7956141.html

sursa: http://bigthink.com/philip-perry/searching-for-meaning-in-your-life-this-japanese-concept-can-help-you-find-it

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii