Noutăți

Catedrala Vântului – un domeniu al incredibilului. Deșertul Namib este locul în care vântul s-a jucat cu nisipul, zămislind forme uluitoare!

În Deșertul Namib, situat în sud-vestul Africii, de-a lungul țărmului Atlanticului, se află Catedrala Vântului, o nespus de frumoasă creație a naturii. Catedrala Vântului este alcătuită dintr-o vastă serie de formațiuni de nisip, cu înfățișări adeseori fenomenale. Astfel de dune de nisip cu forme inedite se găsesc, în principal, în regiunea Sossusvlei a deșertului Namib – considerat cel mai bătrân deșert al planetei, deoarece s-a format cu 80.000.000 de ani în urmă.

m

Ciudatele și atrăgătoarele formațiuni modelate de către vânt fac din această parte a deșertului Namib o destinație frecventată de către turiștii care caută ineditul și senzațiile extreme. Acolo, extreme sunt, în primul rând, senzațiile termice. Temperaturile sunt de 45° C, dar sunt zile în care pot urca și la 50° C, pentru ca peste noapte să scadă la doar 0° C. Pe cât de dure sunt condițiile climatice, pe-atât de minunate pot fi peisajele oferite de către deșert.

c

Colosalele dune de nisip sunt împodobite în culori care variază de la roz până la portocaliu intens. Unele dintre aceste minunate dune alcătuite din nisip viu-colorat ating înălțimi de 300 de metri. Formele și modelele pe care vântul le-a făurit în nisipul fin, cu măiestria unui mare artist, sunt variate. Aceste opere ale naturii te pot face, uneori, să-ți imaginezi mărețe castele sau catedrale, ale căror falnice turle și acoperișuri se profilează cu îndrăzneală pe seninul cerului african. Ți se oferă imagini de vis, care nu mai pot fi văzute altundeva.

x

Deșertul Namib este o zonă extrem de bogată în resurse naturale. În unele regiuni ale acestui vast deșert sunt extrase diamantele, sarea, wolframul. Există și zone pe care forțele armate ale Africii de Sud le întrebuințează pentru instrucție și aplicații. Deșertul Namib este un mediu extrem de dur, prin uscăciunea și temperaturile sale, chiar și pentru cele mai rezistente creaturi. Cu toate acestea, există specii care reușesc să viețuiască și chiar să prospere acolo. Din fauna locală fac parte elefanții de deșert, struții, antilopele oryx, șacalii, mangustele.

Aici, în acest bătrân deșert, se găsește o plantă dintre cele mai neobișnuite. Este vorba despre Welwitschia mirabilis, a cărei rădăcină ajunge la peste 20 de metri adâncime, în căutarea apei. O astfel de plantă poate trăi până la două secole, timp în care înflorește cam o dată la două decenii.

b

a

k

j

e

h

i

xy

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.worldatlas.com

Imagini: www.thegoldenscope.com, rebrn.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii