Noutăți

Catedrala Luminii, locul unde partidul nazist își desfășura evenimentele grandioase din Germania în anii 1930. Ce era aceasta de fapt?

  •  
  •  
  •  

În fiecare an, partidul nazist organiza mitinguri de mare amploare în Nürnberg, locul considerat în anii 1930 centrul Reich-ului german. Aceste mitinguri erau evenimente propagandistice grandioase, orchestrate cu grijă pentru a întări entuziasmul partidului și pentru a prezenta puterea națiunii germane în întreaga lume. În 1933, după ce Adolf Hitler a ajuns la putere, a decis ca evenimentele de la Nürnberg să fie evenimente și mai extravagante decât fuseseră în trecut, iar pentru acest lucru avea nevoie de un stadion mult mai mare în care să încapă câteva zeci de mii de oameni. Responsabil de acest proiect a fost arhitectul său preferat, Albert Speer.

Din nefericire pentru Führer, stadionul nu a putut fi finalizat la timp pentru evenimentul din 1933. Dar Albert Speer era o persoană plină de resurse. În loc de un stadion, acesta a inventat o catedrală construită, nu din beton, ci din lumină. Speer a ordonat armatei să îi ofere 152 de proiectoare Speaker Speaker, pe care le-a amplasat și îndreptat spre cer la intervale de 12 metri unul față de altu. Când s-a lăsat noaptea, acestea au creat un zid luminos imens de jur împrejurul mitingului, făcându-l vizibil de la sute de kilometri depărtare.

nazi-cathedral-of-light-76 nazi-cathedral-of-light-12[1] nazi-cathedral-of-light-92

Catedrala de Lumină, așa cum a ajuns să fie cunoscută, este încă considerată printre cele mai importante lucrări ale lui Speer. Aparatele Speaker Speaker folosite erau dezvoltate la sfârșitul anilor 1930, aveau puterea a 990 de milioane de candele, lucru ce le făcea extrem de eficiente pentru a ilumina avioanele inamice care zburau la 5000 de metri altitudine.

Cele 152 mașinării folosite de Speer pentru Catedrală reprezentau de fapt toată resursa de care dispunea armata nazistă în acel moment. Hermann Göring, comandantul Luftwaffe, nu a fost de acord cu folosirea necorespunzătoare a acestei resurse strategice, dar Hitler a respins obiecția sugerând că utilizarea reflectorului în număr atât de mare i-ar putea face pe inamicii nemților să creadă că Germania dispune de un număr imens de aparate.

După aceea, Catedrala Luminii a devenit elementul caracteristic al tuturor mitinguri partidului nazist, până în 1938.

nazi-cathedral-of-light-42 nazi-cathedral-of-light-156 nazi-cathedral-of-light-22

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/09/the-cathedral-of-light.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii