Noutăți

Câte stele sunt în Univers?

  •  
  •  
  •  

Privind cerul senin într-o noapte frumoasă de toamnă, o să vedem, doar cu ochiul liber, câteva mii de stele. Însă câte stele sunt prezente în întregul Univers? Cum spuneam, cu ochiul liber se pot vedea aproximativ 9.000 de stele, dacă punem în calcul observații din ambele emisfere ale Pământului. Cu ajutorul unui binoclu o să observăm aproximativ 200.000, iar un telescop mic ne va permite să numărăm până la 15 milioane de stele, asta în timp ce observatoarele mari pot observa câteva miliarde.

Dar câte stele sunt? Câte stele sunt în Calea Lactee? Potrivit astronomilor, Calea Lactee este o galaxie spiralată de dimensiuni medii. Soarele nostru este situat la aproximativ 27.000 de ani-lumină de la miezul galactic din brațul Orion. Astronomii estimează că galaxia noastră conține până la 400 de miliarde de stele diferite ca dimensiuni și luminozitate. Unele dintre acestea sunt super-gigantice, cum ar fi Betelgeuse sau Rigel. Cele mai multe stele sunt de dimensiuni medii, cum ar fi Soarele. Marea majoritate a stelelor din galaxia Calea Lactee sunt stele pitice roșii.

Pentru a merge și mai departe cu număratul stelelor, ar trebui să estimăm câte galaxii ar putea exista în Univers. Potrivit astronomilor, există probabil mai mult de 170 de miliarde de galaxii în Universul observabil, care se întind pe o distanță de 13,8 miliarde de ani-lumină fașă de noi, în toate direcțiile. Pentru a estima numărul total de stele din Universul observabil, puteţi înmulți numărul de stele din galaxia noastră cu numărul de galaxii din Univers şi veți obține aproximativ 10^24 stele. Adică un 1 urmat de douăzeci și patru de zerouri. Desigur, s-ar ar putea să existe mult mai multe stele decât o arată acest calcul. 

Și cum cele mai multe dintre ele au și planete care gravitează în jurul lor, mai puteți înmulți numărul stelelor cu 3 sau 4 pentru a estima numărul planetelor. Oare în câte locuri viața a fost posibilă? Oare în câte locuri viața s-a dezvoltat până la nivelul unor civilizații foarte avansate?

sursa: https://www.universetoday.com/102630/how-many-stars-are-there-in-the-universe/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Câte stele sunt în Univers?

  1. Trebuie tinut cont si de faptul ca universul este in expansiune si ca dimensiunile sale actuale ating estimativ 90 de miliarde de ani-lumina. Ceea ce se vede pe cer e lumina veche de maxim 13,7 miliarde de ani a galaxiilor care au existat dupa 500 de milioane de ani dupa big-bang. Nici forma universului nu este cunoscuta, dat fiind faptul ca s-a efectuat o singura observatie a celor mai vechi galaxii, in constelatia Fornax intr-un punct foarte mic cunoscut ca HUDF (Hubble Ultra Deep Field) si nu pe toata intinderea cerului, ceea ce ar schimba un pic valorile estimate. Este firesc sa fie Terra in mijlocul Universului Observabil, deoarece aceasta este sursa observatiilor astronomice efectuate. Daca cineva s-ar duce intr-o alta galaxie sa zicem la 5 miliarde de ani lumina, ar vedea si alte obiecte cosmice care nu pot fi vazute de pe Pamant. Trebuie tinut cont si de faptul ca nu este inca cunoscuta forma Universului, tocmai datorita acestor observatii inca insuficiente si de faptul ca se poate observa doar de pe Pamant si nu din alte locuri indepartate ale cosmosului!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii