Noutăți

Câte specii diferite de dinozauri ar fi trăit pe Pământ? Vei fi uimit…

  •  
  •  
  •  

O nouă specie de dinozaur este descoperită, în medie, la fiecare zece zile. În 2016 s-au raportat 31 de specii noi. Deci, cum au devenit dinozaurii atât de diverși? Un studiu a încercat să estimeze diversitatea totală a dinozaurilor prin utilizarea efectului speciei. Ideea fiind că, dacă știm câte specii au fost într-o mică parte a Pământului, putem deduce cu aproximație cât de multe au existat în întreaga lume. Aceste calcule sugerează că, la sfârșitul mezozoicului, cu 66 milioane de ani în urmă, existau pe Terra între 600 și 1000 de specii.

Potrivit celor de la IFL Science, aceasta pare a fi o estimare rezonabilă, deoarece dacă ați număra toate mamiferele terestre vii care cântăresc mai mult de 1 kg (dimensiunea celor mai mici dinozauri) și apoi ați adăuga speciile dispărute din ultimii 50 000 de ani, cum ar fi mamuții și cangurii giganți, veți ajunge la un număr similar.

image-20161212-26051-1iaaa4b

Totuși, acesta este doar numărul de specii existente la un moment dat în timp, însă pe parcursul erei Mezozoice dinozaurii au evoluat în mod constant. Presupunând că au trăit în fiecare moment 1.000 de specii de dinozauri, iar speciile au evoluat la fiecare milion de ani, înseamnă un total de 160.000 de specii. Ceea ce înseamnă o mulțime de dinozauri.

Aceasta este o estimare brută. Calculele depind de o serie de ipoteze, precum cât de multe specii diferite poate susţine planeta, dar şi cât de repede evoluează şi dispar. Dacă presupunem o mai mică diversitate permanentă de 500 de specii și o perioadă a evoluției mai lentă, undeva în jur de 2 milioane de ani, tot ajungem la aproximativ 50.000 de specii.

Pe de altă parte, probabil o diversitate permanentă de 2.000 de specii este rezonabilă pentru mezozoicul cald, luxos, și poate că au supraviețuit doar o jumătate de milion de ani. Asta ne dă peste 500.000 de specii. Deci, pare rezonabil să presupunem că există între 50.000 și 500.000 de specii de dinozauri, fără a include păsări mezozoice, ceea ce ar putea dubla diversitatea.

extra_large-1481572539-cover-image
sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Câte specii diferite de dinozauri ar fi trăit pe Pământ? Vei fi uimit…

  1. Adica, daca acum sunt 1000 de specii de mamifere inseamna ca pesemne si atunci au fost 1000 de specii de reptile. Curat stiinta!

    Eh! Pai, daca este asa, pe presupuneri, ce-ar fi sa presupunem ca in bazinul fluviului Congo, care de fapt este o mlastina imensa (cam cat Turcia) si care este explorata mai putin de 20 la suta, mai supravetuiesc, inca, vreo doua specii de dinozauri?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii