Noutăți

Catacombele din Odessa, cea mai extinsă reţea de tuneluri din lume

Sub orașul Odessa, Ucraina, se flă cea mai mare rețea de tuneluri din lume, acestea întinzându-se pe o suprafață de peste 2500 de kilometri. Dacă ar fi fost așezate în linie dreaptă, tunelurile ar fi ajuns până la Paris. De altfel, Parisul este, de asemenea, locul unde se află cele mai mari catacombe din lume. Dar catacombele Odesei sunt de cinci ori mai lungi decât cele de sub Paris.

Este greu de spus cu exactitate când au început săpăturile de la Odessa, dar catacombele s-au extins foarte mult începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea. Tunelurile au fost săpate la peste 30 de metri adâncime, pe trei niveluri diferite. Mineritul a continuat atât în secolul al- XIX-lea, cât și la începutul secolului XX, până la începutul revoluţiei rusești din 1917. În acea perioadă, minele au devenit locul de întâlnire a scursurilor societății. Când naziștii au ajuns în Odessa, catacombele au devenit ascunzătoarea perfectă pentru sovietici.

În zilele noastre, unele tuneluri au fost recamenajate pentru ca vizitatorii să poată observa condiţiile în care au trăit acești oameni. Astăzi există peste o sută de intrări în tuneluri care conduc către peşteri pline de artefacte din al Doilea Război Mondial, precum monede, haine sau ziare de propagandă. Intrarea în aceste peșteri se realizează doar cu ajutorul unui ghid specializat; altfel, cei nefamiliarizați cu acest e locuri s-ar putea pierde destul de ușor.

odessa-catacomb-42 odessa-catacomb-32 odessa-catacomb-22 odessa-catacomb-12 odessa-catacomb-122 odessa-catacomb-112 odessa-catacomb-96 odessa-catacomb-106

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii