Noutăți

Câtă apă există pe Terra? Dar pe alte corpuri cerești din sistemul solar?

  •  
  •  
  •  

O misiune spațială comună americano-germană vrea să determine câtă apă mai există pe Pământ. Sateliții Grace sunt deja amplasați pe orbita terestră și vor traversa globul, detectând în timpul călătoriei lor și cele mai mici variații ale gravitației. Acestea ar putea fi un semn al terenurilor care se umflă după ploile abundente sau a gheții care se scurge din cauza încălzirii globale. Sateliții au fost lansați săptămâna trecută la bordul unei rachete SpaceX de la baza Vandenberg Air Force din California. Potrivit celor de la BBC, un program similar de cântărire a apei terestre a fost efectuat și între 2002 și 2017, însă noua generație de sateliți va obține datele executând o analiză mai amănunțită, ceea ce va duce la niște rezultate mult mai detaliate.

Gravity Recovery and Climate Experiment sau pe scurt GRACE este rezultatil unei colaborări între NASA și Agenția Spațială Germană, iar cei doi sateliți inițiali ai misiunii, lansați în 2002, au studiat în amănunt câmpul gravitațional terestru până în octombrie anul trecut, când prima fază s-a încheiat. GRACE-FO va continua să măsoare câmpul gravitațional terestru, dar va înregistra și date cu privire la topirea calotei glaciare, ridicarea nivelului mării și umiditatea atmosferică. Câte un interferometru laser situat la bordul celor doi sateliți lansați ieri va permite măsurarea foarte precisă a distanței dintre ei, crescând astfel precizia măsurărilor efectuate de restul echipamentelor științifice de la bord.

Numim Pământul „planeta albastră”, datorită întinderilor mari de apă, dar în realitate alte corpuri cerești din sistemul nostru solar au mai multă apă fie lichidă sau solidă decât Terra. Spre exemplu Europa, unul dintre sateliții naturali ai lui Jupiter, un corp ceresc mai mic și de cât Luna noastră, conţine de două ori mai multă apă decât Terra. Iar potrivit unor studii citate de cei de la sciencealert.com, inclusiv planeta pitică Pluto deţine un ocean similar ca și volum cu cel de pe planeta noastră.

Steve Vance, cercetător din cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA, și-a petrecut ultimii ani studiind corpurile cerești bogate în acest element vital vieții. Cercetătorul a realizat calculele prin intermediul estimării grosimii gheţii şi a adâncimii oceanelor pentru a descoperi cantitatea de apă care ar putea exista, iar concluziile sale le puteți vizualiza în graficul de mai jos. Cantitatea de apă este prezentată în zettalitri (ZL), unitate ce este egală cu 10^21 sau 1 miliard de kilometri cubi. Pământul conţine 1,335 ZL de apă, conform National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA. Dacă este adevărat sau nu, cu siguranță în următorii ani, GRACE ne va furniza informații mai precise.

earth-most-water-titan-europa

sursa: http://www.bbc.com/news/science-environment-44216431
sursa: https://www.sciencealert.com/earth-water-solar-system-comparison-moons-have-oceans-ice
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii