Noutăți

Cât oxigen inspiră un om zilnic și de câți copaci avem nevoie pentru a ni se asigura necesarul? Dacă nu s-ar mai produce oxigen pe Terra, câți ani am supraviețui?

Un om adult inspiră aproximativ 7 până la 8 litri de aer într-un minut. Este vorba de aproximativ 11 000 de litri de aer pe zi. Dar oare, odată cu despăduririle și populația globală în creștere, există posibilitatea să nu existe suficient oxigen pentru noi toți, în cele din urmă? Aerul care este inhalat conține aproximativ 20 % oxigen, iar aerul care este expirat conține aproximativ 15 % oxigen, astfel încât aproximativ 5 procente din volumul de aer se consumă în fiecare respirație și este transformat în bioxid de carbon. Prin urmare un om consumă 550 de litri de oxigen pur pe zi, sau dacă doriți, circa 19 metri cubi.

Să comparăm consumul de oxigen cu cantitatea produsă de un copac destul de mare, de 50 cm diametru, și o înălțime aproximativă de 30-40 de metri. Acest copac produce aproximativ 92 de litri de oxigen pur pe zi, oferindu-i unui om 14% din necesarul zilnic. Asta înseamnă că un om  ar putea supraviețui într-un spațiu închis, dacă ar fi înconjurat de 7 copaci foarte mari. Populația lumii are nevoie în prezent de 49 de miliarde de copaci pentru a putea respira. Deci, există suficienți copaci pentru acest proces? NASA a făcut o aproximare a numărului de arbori de pe Pământ pe baza imaginilor prin satelit, iar presupunerea lor este că lumea deține în prezent aproximativ 400 de miliarde de copaci, ceea ce este mult mai mult decât este necesar.

Totuși, rețineți că oamenii nu sunt singurii consumatori de pe Terra. De fapt, se presupune că conținutul de oxigen din atmosfera noastră scade la 4 ppm pe an, ceea ce echivalează cu o pierdere de 0,002% oxigen pe an. Din fericire, cantitatea de oxigen stocată deja în atmosferă este foarte mare, iar rezervele noastre de oxigen sunt atât de mari încât, dacă fotosinteza s-ar opri brusc tot am mai putea supraviețui aproximativ 2000 mii de ani.

sursa: https://www.quora.com/How-much-oxygen-is-consumed-by-all-the-person-on-the-earth-in-1-breath

sursa: http://www.sciencefocus.com/qa/how-many-trees-are-needed-provide-enough-oxygen-one-person

sursa: https://health.howstuffworks.com/human-body/systems/respiratory/question98.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Cât oxigen inspiră un om zilnic și de câți copaci avem nevoie pentru a ni se asigura necesarul? Dacă nu s-ar mai produce oxigen pe Terra, câți ani am supraviețui?

  1. Dar faptul ca o masina consuma pe ruta Bucuresti -Brasov oxigenul unui om pe mai mult de 20 de ani ,asta cum mai este?Corespunde cu copacii NASA?Si cate automobile sunt in miscare in fiecare moment pe Terra? Sau cherosenul avioanelor.In fiecare moment deasupra SUA circula mai mult de 2000 de avioane de linie + cele militare de care nu se stie.Avem copaci si pentru acestea?O sa ajungem sa calculam si iarba de pe camp si tot nu ne iese.

  2. In ceea ce priveste copacii este adevarat ca acestia contribuie la purificarea aerului si la transformarea CO2 in O2, dar acest proces are loc doar ziua, noaptea avand loc exact opusul si deci cantitatea de O2 nu este influentata foarte mult!
    Cel mai mare producator de O2 este de fapt Oceanul planetar, prin tot fitoplanctonul pe care-l contine, ce utilizeaza fotosinteza intocmai ca plantele terestre, producand in jur de 90% din O2 atmosferic planetar!

  3. In zona temperata doar coniferele care nu pierd frunzele se inscriu in acest calcul, altfel necesarul este mai mare cu 40%.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii