Noutăți

Cât de des trebuie să ne spălăm așternuturile de pat, conform unui microbiolog, și ce se întâmplă atunci când nu facem acest lucru

Ne petrecem mai mult de o treime din viața noastră în pat, iar acest loc poate inflori rapid într-un “parc botanic” plin de bacterii și ciuperci, potrivit microbiologului Universității din New York, Philip Tierno. “Dacă le-am lăsat aici prea mult timp, viața microscopică din așternuturile noastre poate chiar să ne dăuneze grav sănătății”, subliniază Tierno pentru Business Insider.

După testarea a mii de case americane, cercetătorii au descoperit că mai mult de 90% dintre acestea au avut cel puțin trei alergeni detectabili. Aceștia pot declanșa strănutul, indiferent dacă aveți sau nu o alergie cunoscută. Oamenii produc în mod natural aproximativ 100 de litri de transpirație în fiecare an. Într-un loc cald și umed, cum este plapuma noastră, această umiditate devine ceea ce oamenii de știință numesc un “mediu ideal de cultură fungică”. De asemenea, o pernă poate găzdui chiar și 16 specii de ciuperci care ne pot dăuna sănătății. Pe lângă ciupercile și bacteriile care provin din surse umane, paturile conțin și microbi străini, cum ar fi polen, scame sau resturi de praf.

Deci cât de des ar trebui să spălăm lenjeria de pat? Un sondaj realizat peste ocean arată faptul că mai mult de o treime dintre americani își spală lenjeria de pat o dată la două săptămâni. Însă potrivit microbiologului Philip Tierno, ar trebui să facem acest lucru în fiecare zi: „În fiecare dimineață, luați plapuma și puneți-o la o fereastră deschisă astfel încât umiditatea acumulată peste noapte în aceasta să se evapore. Apoi spălați toate așternuturile la o temperatură de 60 ° C pentru a ucide acarienii. Știu, pare ceva care necesită timp, însă odată intrat acest ciclu în rutina dvs zilnică vă va ajuta să vă păstrați căminul curat. E ca și cum ați atins un câine pe stradă, cum ați ajuns acasă v-ați și spălat pe mâini, nu? Luați în considerare acest lucru și când vă gândiți la așternutul dvs. Vreți să dormiți în propria dvs sudoare mai multe zile la rând?”

sursa: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/how-often-you-should-wash-your-bed-sheets-according-to-a-microbiologist-and-what-happens-when-you-dont-1/
sursa: https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/how-often-should-change-pyjamas-7245665
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii