Noutăți

Casting 2 pentru filmul ZALMOXIS: Chipuri de geți… Galerie foto

În urmă cu 2.000 de ani poetul latin Ovidiu, exilat la Tomis, pe malul Mării Negre, îi descria astfel pe geți:

Eşti curios să ştii ce populaţie se află în ţinutul tomitan şi ce obiceiuri au oamenii printre care locuiesc? Deşi în acest loc sunt amestecaţi greci şi geţi, ţărmul tine mai mult de geţii nedomoliţi. Sarmaţii şi geţii sunt mai numeroşi. Îi vezi călări, venind şi ducându-se prin mijlocul drumurilor. Între ei nu-i nici unul care să nu poarte tolbă, arc şi săgeţi îngălbenite de veninul viperei. Au glas aspru, chip sălbatic şi sunt cea mai adevarată întruchipare a lui Marte. Părul şi barba lor n-au fost tunse niciodată.” (Ovidiu (48 a.Chr.-17 p.Chr.) – Tristele, V,7,9-20)

Plecând de la această descriere, am căutat astfel de figuri aspre de geți pentru filmul artistic ZALMOXIS ( află mai multe despre proiect aici: Zalmoxis.info) și am găsit destule în mijlocul celor de la Asociația Geto Dacii din Moldova.

Iată o mică galerie foto neprelucrată realizată sâmbătă, după un drum făcut până în Iași (Foto: Silviu Crângureanu):

01

Andrei Patras

02

Eugen Lapusneanu

03

Florentin Onofrei

04

Răzvan Botezatu

05

Leonardo Leonte

06

Victor Tarna

07

Horea Olinic

08

Vlad Simi

09

Constantin Lapusneanu

În secțiunea de mai jos, băieții nu au nici plete și nici bărbi lungi, dar au promis că își lasă…

10

Dragos Barcan

11

George Cosmin

12

Florin Popa

13

Constantin Iascu

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Casting 2 pentru filmul ZALMOXIS: Chipuri de geți… Galerie foto

 1. Superbi geto dacii din galeria foto!
  SUCCES! <3

 2. Frumos!!!
  Un singur lucru nu se potriveste cu vremurile acelea si anume ca oamenii nu purtau burtă.
  Alimentația,munca,mersul pe jos dădea vână oamenilor,daca luati o carte de antropologie,sau monografiile făcute în anii30′ de către echipele regale în satele Clopotiva (la câțiva km de Sarmizegetusa),Fundu Moldovei ,Draguș,veți vedea că oamenii erau sub 1:80 înăltime si sub 80de kg.Se spunea (satul Clopotiva)despre iei ca erau inalti si voinici,asta era realitatea vremii,erau zvelti,trași la fata,arși de vânt și de soare.

  În ultimii zeci de ani,datorită schimbării alimentației,apariția unor condiții de viata mai buna,îmbunătățirea sistemului sanitar,oamenii au crescut în înăltime si bineinteles în kg…

  Singurul care apare mai plinut pe Columna e Decebal,care avea o vârstă destul de inaintata.

  Încercați în film sa va apropiati de ,firea,purtarea si vorba țăranului roman (nu a orașeanului de azi),un țăran darz,stăpân dintotdeauna pe pământul ăsta,cu haz,cu o deradere inascuta pentru necaz si binenteles cu suflet.

  Sa va ajute Dumnezeu în tot ceea ce faceti!
  Va multumim!

 3. Tineti cont Tarabostes si Comati

 4. Time spune ca: “Un singur lucru nu se potriveste cu vremurile acelea”.
  Dar sunt mult mai multe amanunte care nu se potrivesc. In primul rand cele spuse despre statura si proportii, dar trebuie spus si ca armurile solzoase nu sunt dacice, chiar daca apar si pe columna lui Traian si pe metopele de la Adamclisi. Cum nici camasile de zale nu sunt din epoca dacilor, ci sunt mult mai tarziu aparute, ca o dezvoltare medievala, pornita de la armurile cu solzi ale sarmatilor antici. Apoi bineinteles, ceea ce a mai semnalat si altcineva, ar mai fi diferentierea dintre tarabostes si comatii, cu toate ca nu e sigur daca in vremea lui Zalmoxis era o astfel de structurare sociala, cu semnul distinctiv al pileusului de origine frigiana. Apoi, mai ar fi o intrebare care tine de scenariul filmului: este vorba chiar despre epoca in care a trait Zalmocis, sau este prezentata o alta perioada si doar numele aminteste de zeul descris de Herodot ca fiind trac??

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii