Noutăți

Castelul Hohensalzburg – unul dintre cele mai mari din Europa. N-a putut fi cucerit niciodată, în urma vreunui asediu. Și acum este asediat… de către turiști. Iar turiștii sunt cuceriți de frumusețea sa!

Multă lume spune că Hohensalzburg-ul este cel mai mare dintre vechile edificii fortificate ale Europei. Lung de circa 250 metri și lat de 150, Castelul Hohensalzburg se numără, cu siguranță, printre cele mai impunătoare de pe continentul european. Se află pe dealul Festungberg, din Salzburg (Austria), la o altitudine de peste 500 de metri. În secolul XI, pe înălțimea pe care se află astăzi castelul Hohensalzburg a fost o clădită o fortificație pentru care lemnul era principalul material de construcție. Actualele ziduri, precum și turlele, datează din secolul XV.

h-6

Deoarece bunurile necesare erau anevoie de trasportat în curtea fortăreței, a fost construit un funicular (plan înclinat). Acesta există și astăzi. Cu toate că a suferit mai multe modificări de-a lungul veacurilor, această structură de transport se numără printre cele mai vechi de acest fel, existente în lume. Dacă nu cumva e cea mai veche!

h-2

Castelul Hohensalzburg a fost construit pentru a oferi protecție principilor arhiepiscopi de Salzburg. Se pare că zidurile, dimensiunile și poziționarea fortăreței i-au intimidat și descurajat mereu pe potențialii asediatori. Nimeni, dintre conducătorii de oști, n-a fost suficient de hotârât și de dârz pentru a izbândi într-un asediu și a cuceri castelul. O astfel de tentativă s-a consumat atunci când a avut loc Marele Război Țărănesc. S-a încercat o intrare în forță, în vederea ocupării fortificației și izgonirii principelui arhiepiscop aflat în funcție. Lucru care nu le-a reușit asediatorilor!

h-1

Mai târziu, pe vremea Războiului de treizeci de ani, edificiul a fost consolidat și mai mult, fiindu-i sporită capacitatea defensivă, care deja era impresionantă. Cu toate acestea, la început de secol XIX porțile fortăreței au fost deschise de către păzitori de bună voie, fără nicio împotrivire, înaintea ostașilor francezi conduși de către generalul Moreau. Cel din urmă dintre principii arhiepiscopi, pe nume Hieronymus, a părăsit impunătoarea fortăreață, luând drumul capitalei țării.

h-3

Ca multe alte castele europene, masiva fortificație a servit ulterior ca închisoare, dar și ca adăpost pentru ostași ori depozit militar. La finele secolului XIX a avut loc o renovare și a fost pus în mișcare actualul funicular, spre a fi folosit de către turiști. Din păcate, în loc să se continue pe aceeași linie, a valorificării turistice, cetatea a redevenit loc de detenție, după 1900. Acolo au fost închiși italienii căzuți prizonieri în întâia conflagrație mondială și, apoi, câțiva naziști, mai înainte ca Austria să fie încorporată Germaniei, lucru care s-a petrecut în 1938.

h-4
Acum castelul este un important obiectiv pe harta turistică a Salzburgului. Din castelul Hohensalzburg face parte turnul Kraut, în interiorul căruia se află „Taurul din Salzburg”, acesta nefiind altceva decât o orgă de mari dimensiuni, alcătuită din mai mult de două sute de tuburi. Impresionantul instrument muzical a fost făurit la începutul secolului XVI. Din mărețul ansamblu arhitectonic, ce adăpostește astăzi muzee cu bogate colecții de obiecte ce amintesc de fastul de care se bucurau nobilimea și înaltul cler al veacurilor trecute, mai fac parte „Sala de aur” și o elegantă capelă.

h5h-8h-7

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: luxatic.com, www.salzburg.info, wikipedia.org, casesicalatorii.ro

Surse foto: luxatic.com, www.salzburg-burgen.at, www.amazingworldplaces.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii