Noutăți

Castelul ”Cuibul rândunicii” (Foto-video)

  •  
  •  
  •  

Un castel decorativ situat în Gaspra, un mic oraș balnear între Yalta și Alupka, în Peninsula Crimeea, a fost construită între 1911 și 1912, pe vârful stâncii Aurora de 40 de metri înălțime, într-un design neogotic de către arhitectul rus Leonid Sherwood pentru omul de afaceri german baltic, baronul von Steingel.

Castelul are vedere la Capul Ai-Todor de pe coasta Mării Negre și este situat lângă rămășițele castrului roman din Charax.

Cuibul Rândunii este una dintre cele mai populare atracții ale vizitatorilor din Crimeea, devenind simbolul coastei de sud a Crimeei.

Prima clădire de pe Faleza Aurora a fost construită pentru un general rus în jurul anului 1895. Prima structură pe care a construit-o a fost o cabană de lemn numită romantic „Castelul Iubirii”.

În 1911, baronul von Steingel, un nobil german baltic care făcuse o avere extragând petrol în Baku, a achiziționat cabana din lemn și în decurs de un an a înlocuit-o cu actuala clădire numită Castelul ”Cuibul rândunicii”.

Stilul scoțian baronial și renașcentist maur au fost introduse în Crimeea în anii 1820 de Edward Blore, arhitectul Palatului Vorontsov (1828–46).

În comparație cu palatele Alupka și Koreiz, Cuibul Rândunicii este mai apropiat ca stil de diverse castele inspirate din basme germane, cum ar fi Castelul Lichtenstein, Castelul Neuschwanstein și Castelul Stolzenfels, deși așezarea sa precară pe malul mării, pe stânci, face paralele cu Turnul Belém în Portugalia, sau Castelul Miramare din Golful Trieste în afara Trieste, Italia.

În 1914, von Steingel a vândut clădirea lui P. G. Shelaputin pentru a fi folosită ca restaurant. La scurt timp după Revoluția Rusă din 1917, clădirea a fost folosită doar ca atracție turistică.

În 1927, Cuibul Rândunicii a supraviețuit unui cutremur grav, evaluat la 6 până la 7 pe scara Richter. Clădirea nu a fost avariată în afară de unele mici obiecte decorative care au fost aruncate în mare împreună cu o mică porțiune de stâncă.

Cu toate acestea, stânca în sine a dezvoltat o crăpătură uriașă. În anii 1930, clădirea a fost folosită de un club de lectură din stațiunea „Zhemchuzhina” (Perla) din apropiere, totuși a fost închisă la scurt timp după aceea, ca măsură de siguranță, din cauza daunelor suferite în urma cutremurului, rămânând închisă pt. următorii 40 de ani.

Renovarea și restaurarea clădirii a fost începută abia în 1968. Proiectul a presupus restaurarea unei mici porțiuni din castel și adăugarea unei plăci de beton monolit pentru a consolida stânca.

Din 1975, în clădire a funcționat un restaurant. În 2011, Cuibul rândunicii a fost închis timp de trei luni din cauza lucrărilor majore de restaurare estimate la 1.200.000 de grivne (150.000 USD).

Datorită statutului său important de simbol al coastei de sud a Crimeei, Cuibul Eândunicii a fost prezentat în mai multe filme sovietice.

A fost folosit ca decor pentru Desyat Negrityat, versiunea cinematografică sovietică din 1987 a filmului Agatha Christie And Then There Were None.

Clădirea a fost prezentată și în filmul pentru copii sovietico-polonez din 1983, Academia lui Mister Blot, precum și în Mio in the Land of Faraway, o producție comună din 1987 a companiilor de film suedeze, norvegiene și sovietice.

Foto Wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii