Noutăți

CASE PENTRU TOATĂ LUMEA prin… tehnologia imprimării 3D?! O imprimantă 3D poate construi o locuință solidă, ieftină, într-o singură zi!

La nivel global, inclusiv în România, se manifestă o criză cronică de locuințe. Locuințele libere sau nou-construite, atâtea câte sunt, se vând la prețuri pe care numai puțini dintre noi le pot achita fără a se împovăra cu datorii pe termen lung. O companie americană a arătat, însă, că se pot construi case solide oriunde e nevoie, într-un timp record și la prețuri pe care și le pot permite inclusiv persoanele cu venituri sub medie.

Este vorba despre un start-up pe nume Icon, care construiește case prin tehnologia printării 3D. Compania plănuiește, într-o primă fază și-n scop demonstrativ, să construiască 100 case de 60 de metri pătrați, pe care să le ofere unor familii nevoiașe din El Salvador. Acest proiect, realizat prin colaborarea cu o organizație de binefacere, va avea durata de 18 luni. Pentru realizarea caselor va fi utilizată o imprimantă (Vulcan), ce poate construi/printa case cu suprafețe de până la 74 de metri pătrați. Costul unei astfel de case este, în prezent, de 10.000 dolari, însă în viitor se estimează că o asemenea locuință va costa aproximativ 4.000 de dolari.

După cum precizează compania, aceeași tehnologie ieftină și rapidă va putea fi utilizată și pentru construirea unor adăposturi solide pe… planeta Marte (când va veni vremea colonizării sale). Până atunci, ca să fim realiști, ar trebui rezolvată criza de locuințe de pe urma căreia suferă pământenii. La nivel planetar, există 1,2 miliarde de persoane care locuiesc în condiții improprii, în case lipsite de un minim confort.

case

perete

 

exterior

locuinta 3 d

Casele produse de către compania Icon din Austin (Texas) se pot printa, prin utilizarea betonului, într-un timp foarte scurt. Finalizarea lor durează între 12 și 24 de ore. Fiecare casă de 60 de metri pătrați conține un living încăpător, un dormitor, o verandă, baie. Acoperișul este singura parte ce nu se obține prin imprimarea 3D.

În curând, printerul Vulcan va fi transportat în El Salvador, pentru a produce locuințele destinate oamenilor nevoiași. Pentru construirea unei asemenea imprimante 3D de mari dimensiuni, capabilă să printeze o casă, este necesară o investiție de 250.000 de dolari. Cu ajutorul acestei instalații complexe, compania speră să construiască cel puțin 1000 de case. Avantajul printării 3D este că se fac economii importante de bani, timp și materiale de construcții.

imprimare

Tehnologia printării 3D a fost inventată în anii ’80, de către inginerul și fizicianul Chuck Hull. După cum o imprimantă clasică „desenează” o mulțime de puncte pe o coală de hârtie, în scopul compunerii unei imagini, la fel și un printer 3D va turna materialul de construcție (în cazul nostru betonul proaspăt preparat) în straturi succesive, pentru obținerea unui obiect, pe baza informației furnizate de către un computer. Pierderile de material sunt minime iar diferențele dintre proiect și „produsul final” vor fi neglijabile!

in constructie

interior 2

casa

Surse: www.dailymail.co.uk, www.iconbuild.com, fortune.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii