Noutăți

Cascada Guaíra: o minune naturală distrusă de activitățile umane. De ce a dinamitat zona armata braziliană?

La doar 20 de kilometri nord de Cascada Iguazu, de-a lungul frontierei dintre Brazilia şi Paraguay, a existat în trecut un alt loc la fel de spectaculos creat de natură. Cascada Guaira avea un debit de două ori mai mare decât al Cascadei Niagara. Zgomotul asurzitor al căderii apei putea fi auzit de la o distanţă de aproximativ 30 km. Până în 1982 locul a fost ca un magnet pentru turiști, însă după acel an, în urma aruncării în aer de către armata braziliană a stâncii de pe care cădea apa, zona s-a schimbat enorm de mult, locul fiind astăzi de nerecunoscut.

Armata a aruncat în aer cascada pentru ca statul să poată construi Barajul Itaipu, cea mai mare instalaţie de operare hidroelectrică din punctul de vedere al generării anuale de energie: aproape 100 TWh de energie în fiecare an, ce reprezintă 75% din energia electrică consumată de Paraguay şi 17% din cea consumată de către Brazilia.

cascada5 cascaa4 cascada2 cascada

Cu câteva luni înainte de distrugerea locului, mii de turişti s-au adunat în zonă pentru a vedea ultima oară cascada. Când apele au început să crească, sute de oameni s-au adunat pentru a participa la un guarup, un ritual indigen în memoria cascadei. Umplerea bazinului a durat doar 14 zile, fiind realizată în timpul sezonului ploios, când nivelul râului Parana este ridicat. La 27 octombrie 1982, bazinul a fost pe deplin umplut, iar cascada a dispărut. Ulterior, guvernul brazilian a mai dinamitat stânca scufundată a cascadei, pentru a permite o navigare mai sigură în respectiva zonă.

Cum arată astăzi locul:

casdca34455

sursa: Newtown News / Britannica Amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii