AIM radionica curs online

Noutăți

Casa Vicens – PRIMA CLĂDIRE proiectată de renumitul arhitect Antoni Gaudi a fost deschisă publicului. Galerie foto

După 130 de ani de la construire, prima clădire proiectată de renumitul arhitect catalan Antoni Gaudi se deschide pentru public. Casa Vicens a fost construită ca o casă de vacanță între anii 1883 și 1885 pentru Manuel Vicens Montaner, un antreprenor local. Gaudi avea 31 de ani în acel moment și tocmai își începea cariera. Casa Vicens este una dintre primele clădiri în stil Art Nouveau.

Casa a servit drept reședință până în 1920 când a fost împărțită în trei apartamente distincte. Apoi, în 2014, casa a fost cumpărată de MoraBanc, o bancă cu sediul central în Andorra, iar după doi ani de renovare, clădirea din secolul al XIX-lea a fost deschisă ca muzeu.

“Misiunea Casa Vicens ca muzeu este aceea de a prezenta prima casă a lui Gaudi, o lucrare esențială pentru a înțelege limba sa arhitectură unică și dezvoltarea artei nouveau în Barcelona”, a explicat directorul executiv al proiectului.

Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugene Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa. Acesta a fost susținut de către Eusebi Guell, un industriaș bogat, pentru care a creat un palat în 1889, Palau Guell, clădire care va fi înscrisă mai târziu în patrimoniul mondial al UNESCO , împreună cu alte opere ale sale: Casa Mila construită în 1907 sau Parcul Guell amenajat între 1900 și 1914.

casa-vicens-112 casa-vicens-102 casa-vicens-92 casa-vicens-82 casa-vicens-72 casa-vicens-56 casa-vicens-22 casa-vicens-12 casa-vicens-126

sursa: dezeen.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii