Noutăți

Cărțile și biletele la muzee vor fi mai ieftine incepând cu 1 ianuarie

  •  
  •  
  •  

Comisia de Buget din Camera Deputaților a adoptat la lucrările din această săptămână o cotă de TVA redusă la 5% la cărți, manuale, ziare, reviste și pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive, informează un comunicatde presă.

După un scurt sondaj în centrul Bucureștiului, iată care este opinia publicului:

“De ce să se ieftinească biletele la muzeu? Cine are timp de așa ceva? Mai bine se ieftinea mâncare.”

“Se ieftinesc cărțile și biletele la film? Da’ ăștia de ce nu scad și biletele la metrou?”

“Cine are dom’le chef de cărți. Și ce muzee. La piață să fie tva-ul mai mic.”

“E bine că scade prețul la manuale. La școală ne cer profesorii să plătim totul din buzunar. Ba vor să cumpărăm și alte cărți pe lângă manuale. Afacerile lor.”

“Ce tva scăzut? Asta e bătaie de joc. Păi de cărți ieftine avem noi nevoie? Și cui îi pasă de bilete la spectacol?”

“Poate că e bine, dar lumea e săraca și întii te uiți în farfurie și apoi te gândești să citești sau să mergi la un muzeu.”

Lumea este nemulțumită în mare parte dar cu toate acestea există și oamenii bucuroși că-și vor permite poate o carte sau un spectacol în plus.

Pentru cei mai tineri dintre cei intervievați, care cu greu și-au ridicat ochii din telefoane și tablete, dând din umeri, s-a primit un răspuns aproape la unison: “eu și așa nu citesc. Nu mă interesează. Iar la concerte mă duc oricum la cele gratuite.”

Museum-goers-trading-their-selfie-sticks-for-pencils-and-paper-is-the-best-idea-yet1-767x600
Potrivit dezbaterilor Comisiei de Buget din Camera Deputaților legate de Codul Fiscal s-a reușit impunerea cotei redusă de TVA, de 5%, pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității. Propunerea Guvernului, adoptată de Senat, prevedea TVA de 9%, anunță agerpres.

Aceeași cotă a fost impusă și pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, în timp ce propunerea Guvernului, triată de Senat prevedea TVA de 9%.

Potrivit sursei citate, urmează un ultim vot important în Comisia de Buget legat de nivelul cotei standard de TVA. A fost propus TVA de 19% din 2016 și 16% din 2018.

o-BOOKS-facebook

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii