Noutăți

CARPII – neamul dacic care a băgat spaima în romani

 •  
 •  
 •  

Triburile carpilor au fost atestate documentar şi arheologic pe teritoriul de astăzi al Moldovei, la est de Carpaţi, în special în secolele II şi III d Hr. Mai precis Ptolemeu, în Geographia, îi atestă în jurul anul 140 pe carpi în teritoriul dintre Siret şi Prut, cu toate că descoperirile arheologice au extins teritoriul ocupat de carpi până la Nistru. Tot geograful Ptolemeu arată că triburile carpilor se învecinau la sud cu zona de astăzi a Munteniei, ocupată temporar de sarmaţii roxolanii, în timp ce la nord se învecinau cu un alt trib dacic al costobocilor ce locuiau în zona Bucovinei de Nord de astăzi dar şi a unor părţi din Ucraina. La vest carpii stăpâneau până la arcul carpatic.

Triburile carpilor au fost deosebit de războinice. Carpii au invadat şi jefuit cu numeroase ocazii Imperiul Roman. Fie singuri, fie alături de goţii care, începând cu secolul al III- lea, au început să se aşeze printre ei. Războinicii carpi au supus sau au luat sub stăpânirea lor toate triburile dacice din est, formând o formidabilă confederaţie în colaborare cu goţii şi sarmaţii.

”Informaţiile oferite de izvoarele scrise lasă să se inţeleagă că, in prima jumătate a secolului III, carpii ocupau un loc de frunte între celelalte populaţii dacice libere din regiunile est-carpatice. Autoritatea lor este recunoscută, iar atacurile organizate impotriva Imperiului roman, la care îşi asociază uneori pe sarmaţi şi pe goţi, sunt de o forţă rar întîlnită, mai ales până în vremea lui Filip Arabul (244-249).”, scria Ion Ioniţă în lucrarea sa ”Din istoria şi civilizaţia dacilor liberi”.

După cum preciza şi Mircea Eliade în ”De la Zalmoxe la Ghenghis Han”, la daci existau confrerii războinice, prin care tinerii erau iniţiaţi şi ajungeau să se indentifice, mai ales în timpul luptei, cu un prădător totemic. În cazul dacilor fiind vorba de lup. Astfel, conform părerii marelui istoric al religiilor, ar fi existat şi războinici lup, tineri iniţiaţi care își însuşeau furia şi sălbăticia, în luptă, a carnasierului luat ca animal totemic.

Descoperirile arheologice au arătat că romanii i-au îmbogăţit pe carpi. Împăraţii romani, pentru a evita atacurile devastatoare ale carpilor, le-au oferit sume importante de bani, sub forma unor stipendii. Arheologii au descoperit numeroase tezaure carpice, cu monede romane, fie din jaf, dar mai ales plătit de romani drept ”taxă de protecţie” (după cum o confirmă și sursele istorice – n.n.)

Cosmin Zamfirache

Citește articolul integral aici: adev.ro/o2czfo

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

5 Comments on CARPII – neamul dacic care a băgat spaima în romani

 1. Încă de pe atunci”taxa de protecție” a fost instituita pe meleagurile noastre

 2. Da…<>(Traian –,,Capul lui Decebal”).

  • ,,as fi fost mai bucuros daca as fi pus mina pe Vezina, Susagus si Diegis”…asa se mai intimpla cind bem cafeaua cu tastatura.Eu jumatate,ea,cealalta jumatate!

 3. Sa ne mindtimca suntem urmașii lor. Neamul Românesc care avindut bogățiile moștenite. Păduri Aur Petrol . BRAVO lor. România nu e a voastră și nici a urmașilor voștri.Ci a altora.

 4. Marinescu Dan // 15 mai 2020 at 22:26 // Răspunde

  Articolul este deosebit de interesant.
  As avea doua comentarii :
  1.Nu mi se pare logic sa cauti etimologii mergand la o limba presupusa a fi existat, Indo-Europeana. Limbi existente pot oferi raspunsul. Pe langa skarpe din albaneza contestant de unii pentru ca sensul cuvantului s-a schimbat exista skala ( am transliterat) in limba macedoneana slava cu sensul de roca, piatra. Carpii sunt oamenii Carpatilor iar Carpatii inseamna Muntii Stancosi. Exista totusi o mica problema in sensul ca munti Stancosi sunt Carpatii de Sud, in mod deosebit Muntii Fagarasului, unde Carpii n-au ajuns.
  2. O completare : acei carpi deportati in Pannnonia, mai exact in ceea ce se se numeste azi Transdanubia, in zona orasului Pecs, au ajuns ulterior in Balcanii de Vest fiind unii din stramosii albanezilor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii