AIM radionica curs online

Noutăți

Carmeltazite: o nouă piatră prețioasă descoperită pe Pământ. De ce ar putea deveni aceasta mai scumpă decât diamantul

În prezent există peste 5.500 de minerale cunoscute pe Pământ, iar aproximativ 100 de minerale noi sunt adăugate pe listă în fiecare an. Cele mai multe dintre noile descoperiri nu sunt foarte spectaculoase, având cristale prea mici pentru a fi utilizate în bijuterii sau fiind pur și simplu prea mici pentru a stârni vreun interes din punct de vedere comercial. Totuși, săptămâna trecută, Asociația Internațională de Mineralogie a anunțat faptul că minerii israelieni au descoperit un nou mineral, despre care se credea că nu poate exista pe Pământ. Acesta poartă numele acum de Carmeltazit după Muntele Carmel unde a fost găsit, iar elementele pe care le conține sunt Titan, Aluminiu și Zirconiu.

Carmeltazitul se găsește în corindon, un oxid de aluminiu, înglobat în roci vulcanice exploatate în districtul Haifa din nordul Israelului. Acesta este un complex zirconiu-aluminiu-oxid de titan, cu urme de scandiu, calciu și magneziu care se găsesc în structura sa cristalină. În mod ciudat, formula chimică seamănă cu allendeite, un mineral identificat pentru prima dată în meteoritul Allende, un meteorit stâncos care a căzut în data de 8 februarie 1969 în statul mexican Chihuahua.

Carmeltazitul s-ar fi format în apropierea graniței dintre crusta și mantaua Pământului, la o adâncime de aproape 18 mile. Sub presiune și temperaturi ridicate, rocile parțial topite au eliberat fluide, care au reacționat pentru a forma noi minerale. Cristalele de corund, care conțin carmeltazitul, au fost apoi transportate prin orificiile vulcanice în crusta superioară. Vulcanii au inundat zona cu erupție de lavă și abur, producând depozite groase de brecii și tuf vulcanic. Carmeltazitul are o culoare închisă, negru sau verde închis, iar cea mai mare piatră descoperită până acum are 33,3 carate (0,25 oz).

Compania minieră Shefa Yamim intenționează să comercializeze noul mineral ca “safir de Carmel”. În prezent, nu este clar cât de mari sunt depozitele Carmeltazite. Shefa Yamim consideră că este posibil să se găsească mai multe pietre în rocile vulcanice de pe Muntele Carmel. Deoarece prețurile de piatră prețioasă se bazează, de obicei, pe raritatea lor, noul safir de Carmel ar putea deveni mai scump decât diamantul.

sursa: https://www.forbes.com/sites/davidbressan/2019/01/14/carmeltazite-a-new-unique-gemstone-from-israel/#3402b0d5570a
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii