Noutăți

Care a fost prima: limba DACO-ROMÂNĂ sau LATINA? Iată ce spun câțiva cercetători străini…

  •  
  •  
  •  

D`HauteriveMemoriu asupra vechei si actualei stări a Moldovei (Ed. Acad., p 255-257, 1902): “Latineasca, departe de a fi trunchiul limbilor care se vorbesc azi s-ar putea zice că este mai puţin în firea celei dintâi firi romane, că ea a schimbat mai mult vorbele sale cele dintâi şi dacă nu m-aş teme să dau o înfăţişare paradoxală acestei observaţii juste aş zice că ea e cea mai nouă dintre toate, sau cel puţin a aceea în ale cărei părţi se găsesc mai puţine urme din graiul popoarelor din care s-a născut. Limba latinească în adevăr se trage din acest grai, iar celelalte limbi mai ales moldoveneasca sunt însuşi acest grai.”

Carme Huertas – Nu venim din latină„Limbile romanice nu vin de nicaieri. Ele erau aici. Erau graiuri locale. (…) E clar ca au o aceeași origine, o limbă mama, care NU ESTE LATINA! Latina este o soră sau mai degrabă o verișoară a limbilor romanice…”.

Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, în emisiunea Știință și Tehnică de pe TVR Cluj: “Chiar dacă se știe că latina este limba oficială a Bisericii Catolice, precum și limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puțină lume cunoaște că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, și nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Așadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munții Bucegi, din Brașov, din București. Voi sunteți cei care ați oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină).”

Schlözer, Russische Annalen– sec al XVIII-lea: “Acesti volohi nu sunt nici romani, nici bulgari, nici wölsche, ci vlahi, urmaşi ai marii şi străvechii seminţii de popoare a tracilor, dacilor şi geţilor, care şi acum, îşi au limba lor proprie şi cu toate asupririle, locuiesc în Valachia, Moldova, Transilvania şi Ungaria în număr de milioane.”

Bunul simț, logica și înțelegerea științifică nu le-au lipsit nici unor mari cărturari români, după cum reiese din citatele de mai jos:

Mihail Kogălniceanu (1817 – 1891): “Nevinovata nenorocire de a fi produs o şcoală [Ardeleană] destul de numeroasă de romani noi, care făr a-şi sprijini zisele cu faptele, socot că-şi trag respectul lumii asupra-şi când strigă că se trag din romani, că sunt romani şi prin urmare cel întâiu popor din lume.”

Constantin Cantacuzino (1639 – 1716): Dachii prea veche a lor limbă osebită având, cum o lăsară, cum o lepădară aşa de tot şi luară a romanilor, aceasta nici să poate socoti nici crede.”

Miron Costin (1632-1691) – De neamul Moldovenilor: “Şi supt acel nume [Dacia] au trăit aceste ţări, până la al doilea descălecat cu Dragoş Vodă. Şi acum mulţi ne zic nouă, ţării noastre şi Ţării Munteneşti, streinii, Datzia.”

Așadar, care a fost prima: limba daco-română sau latina? În opinia mea, așa cum spunea și Carme Huertas, limba română și limba latină sunt cel mult limbi surori sau verișoare, născute dintr-o limbă mai veche, care se vorbea în urmă cu 3.000 de ani pe o suprafață mare din continentul european…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Ilustrație: Gabriel Tora

21314773_1623301147730992_6359486826324975415_n


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Care a fost prima: limba DACO-ROMÂNĂ sau LATINA? Iată ce spun câțiva cercetători străini…

  1. Gheter fiul lui Aram fiul lui Sem fiul lui Noe.
    Noi, românii de azi, vorbim cea mai apropiata limba de cea a lui Adam. Iar asta se intampla pentru ca cei din care ne tragem au fost enervant de conservatori in toate.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii