Noutăți

Când au apărut primele servicii de ambulanță și de acordare a asistenței medicale de urgență? Povestea începe în secolul XI, pe vremea Cruciadelor

Pe vremea Cruciadelor, în secolul XI, Cavalerii Sfântului Ioan au fost instruiți în acordarea primului ajutor  de către medicii greci și arabi. Ulterior, Cavalerii Ioaniți și-au asumat, pentru prima dată în istorie (cel puțin în istoria cunoscută), rolul de specialiști în asistența medicală de urgență, după posibilitățile și cunoștințele epocii. Pe câmpurile de luptă, membrii „Ordinului Suveran Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim” își luaseră obiceiul de a trata răniții din ambele tabere combatante. Aceasta nu înseamnă că nu își luau în serios și atribuțiile ostășești, când situația o cerea.

f

Răniții a căror stare gravă necesita tratament de durată și o supraveghere mai atentă erau transportați și adăpostiți în corturi aflate sub administrarea Ioaniților, în afara câmpului de luptă. Practic, primul serviciu de ambulanță din Europa a fost cel înființat de către Cavalerii Ioaniți. Soldații care ajutau la transportul răniților în afara zonelor de pericol beneficiau de mici recompense.

Mai târziu, peste secole, chirurgul francez Dominique Jean Larrey (1766-1842) a fost cel care a înființat, oficial, primele structuri militare de acordare a asistenței medicale, în armata lui Napoleon Bonaparte. A fost un important inovator în domeniul medicinei militare, punând la punct unul dintre primele sisteme de triere a pacienților în funcție de gravitatea stării lor.

a

Personalul medical specializat, înzestrat cu instrumentele necesare, se deplasa pe câmpurile de bătălie spre a acorda primul ajutor soldaților răniți sau a-i transporta, dacă se impunea, la spitalele de campanie. Primele ambulanțe erau simple căruțuri, dotate cu tărgi pentru transportul răniților și bolnavilor care nu se mai puteau deplasa prin propriile forțe. Când distanțele erau mai lungi, se foloseau vehiculele cu tracțiune animală.

b

Ambulanțele motorizate, oarecum asemănătoare celor de azi, au apărut, în Europa și America, abia pe la începutul secolului XX. Transportul pe cale aeriană a pacienților aflați în primejdie, mai exact primele elicoptere-ambulanță, au fost introduse de către armata americană, în anii ′50, pe vremea Războiului din Coreea.

d

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: inventors.about.com, wikipedia.org

Imagini: www.gwpda.org, www.reddit.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii