Noutăți

Când a început omul să poarte haine? Ca să afle acest lucru, oamenii de știință au cercetat evoluția… păduchilor preistorici

Determinarea cu exactitate a perioadei în care omul a început să îmbrace haine este o adevărată provocare pentru istorici și arheologi. Prin urmare, există foarte puține dovezi care pot fi utilizate pentru a determina data la care îmbrăcămintea a început să între în viețile noastre.

Au existat mai multe teorii bazate pe ceea ce arheologii au fost în stare să găsească. De exemplu, primele unelte folosite pentru a îndepărta pieile datează de acum 780.000 de ani, dar pieile de animale au servit altor utilizări, precum confecționarea unui adăpost, neexistând indicii că ar fi fost folosite pe post de îmbrăcăminte.

Mai târziu, în urmă cu vreo 40.000 de ani, au apărut primele ace însă aceste instrumente indică faptul că hainele au devenit în acele timpuri mult mai complexe, ceea ce înseamnă că omul a început să își confecționeze haine undeva între 780.000 – 40.000 de mii de ani în urmă.

Un studiu recent al Universității din Florida a concluzionat că oamenii au început să poarte haine acum circa 170.000 ani, la sfârșitul celei de a doua ere glaciare. Cum au ajuns la această concluzie? Prin studierea evoluției păduchilor…

Oamenii de știință au observat că păduchii au evoluat în acea perioadă pentru a putea supraviețui în haine, ceea ce însemna că omul a început să se îmbrace cam în aceeași perioadă. Studiul a folosit secvențierea ADN-ului de păduchi. Constatările studiului sunt susținute și de faptul ca fix în acea perioadă omul a început să migreze spre nord, într-un climat mult mai rece decât cel african. Inventarea unor haine din blănuri pentru protecție a fost, probabil, un factor care a făcut posibilă această migrare.

sursa: todayifoundout.com

traducere și adaptare: radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii