Cunoaste lumea

Noutăți

Când a apărut vorbirea la strămoșii omului? Era Homo erectus capabil să vorbească, în urmă cu un milion de ani?

  •  
  •  
  •  

Una dintre întrebările care îi preocupă pe oamenii de știință de multă vreme este: când au început, de fapt, strămoșii noștri să vorbească, cu câte zeci sau sute de mii de ani în urmă? Răspunsul este foarte important. În lipsa apariției și evoluției limbajului civilizația umană nu s-ar fi putut dezvolta.

Homo erectus, strămoșul nostru îndepărtat, a făcut un uriaș pas către umanitate atunci când a început să se deplaseze în poziție exclusiv bipedă. Se credea până acum că limbajul, folosirea cuvintelor, nu făcea parte dintre „capabilitățile” lui Homo erectus. Așa să fi fost?

Unii oameni de știință au considerat că înaintașii noștrii din specia Homo sapiens ar fi fost primii care s-au folosit de cuvinte, pentru a schimba informații între ei. Totuși, e greu de crezut că vorbirea ar fi apărut atât de târziu, adică odată cu Homo sapiens.

O teorie revoluționară, de dată recentă, pornește de la ideea că vorbirea este o caracteristică umană cu mult mai veche, datând chiar din îndepărtata epocă a lui Homo erectus. Cel mai important argument este că Homo erectus n-ar fi putut ajunge pe insule izolate (unde s-au găsit fosile ce-i atestă prezența, în vechime), fără a fi fost capabil să navigheze (folosind ambarcațiuni rudimentare) și că n-ar fi putut să-și construiască ambarcațiunile și nici să navigheze, dacă n-ar fi avut și capacitatea de a-și comunica gândurile către semenii săi.

Prof. Daniel Everett, de la Bentley University, Massachusetts, susține că „tehnologia” cea mai importantă a umanității este vorbirea, afirmând că autorul importantei „invenții” ar fi fost însuși Homo erectus, în urmă cu 1.000.000 de ani sau mai mult.

Printre numeroasele teritorii aflate la mii și mii de kilometri de locul în care a apărut Homo erectus (Africa de Est), regiuni în care acesta a reușit, totuși, să ajungă, se numără și îndepărtata insulă Flores, din Indonezia. Pentru a ajunge acolo, Homo erectus a avut de înfruntat, în apele Pacificului, unul dintre cei mai puternici curenți oceanici de pe mapamond. Oare cum au reușit hominizii din specia Homo erectus să navigheze până într-acolo, cu ambarcațiunile lor rudimentare, fără a se folosi de cuvinte, fără a avea un limbaj propriu?!

trib

Homo erectus a ajuns, de asemenea, în insula Creta, precum a ajuns și în alte insule, încă și mai greu accesibile. A fost necesară, pentru o asemenea reușită, existența unor grupuri relativ mari, de peste 20 de indivizi, care să-și unească eforturile și să se organizeze temeinic.

Dacă Homo erectus a avut un limbaj al său, folosindu-se de sunete asociate unor elemente ale lumii exterioare, acesta a fost, desigur, un limbaj aflat departe de complexitatea graiurilor de astăzi, însă suficient de cuprinzător pentru a le permite să muncească pentru un scop comun, cum ar fi construirea unei plute, pe care să o utilizeze pentru a ajunge pe alte meleaguri, mai prielnice vieții. Prof. Everett consideră că Homo erectus se folosea, cu un milion de ani în urmă, nu de un „proto-limbaj”, ci de un limbaj veritabil.

vanatoare

primitivi

Surse: www.theguardian.com, www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii