Noutăți

Canalul Dunăre – Marea Neagră este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume făcut de mâna omului

Canalul Dunăre – Marea Neagră este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume făcut de mâna omului, după Canelele Suez ( 184 km) şi Panama (81 km). Ruta principală, Cernavoadă-  Poarta Albă- Agigea, construită între 1976 și 1984 are 64 de km. Ramura nordică, Poarta Albă- Midia Năvodari, construită între 1982 și 1987, are 31 de km. Canalul Dunăre-Marea Neagră este o parte importantă în sistemul de canale europene care leagă Marea Nordului, prin canalul Rin-Dunăre, de Marea Neagră. Canalul este faimos pentru lagărele de muncă din timpul Partidului Comunist când, în orice moment, mii de prizonieri politici munceau la construcția lui.

Adevărul afirmă că  lucrările la canal au  presupus „ 301 milioane de metri cubi de excavaţii, dintre care 294 de milioane de metri cubi din canalul propriu-zis şi 7 milioane de metri cubi pentru lucrări conexe. Canalul Dunăre-Marea Neagră are o adâncime de 7 metri şi o lăţime cuprinsă între 70 şi 120 de metri, iar construcţia a costat 24 de miliarde de lei. La realizarea lui au lucrat, în prima etapă de trei ani, 22.000 de oameni, iar în ultimii ani, efectivul de personal a ajuns la 32.000 de oameni. Personalul tehnic, de execuţie, a fost format din 470 de ingineri, 240 de subingineri şi 700 de tehnicieni constructori

De construcția Magistralei Albastre s-a ocupat inginerul Chiriac Avădanei care a murit fără să ducă la bun sfârșit ultimul proiect: Canalul Bucureşti – Dunăre. El voia sa continue lucrările  cu fonduri europene și să construiască un canal care să lege Bucureștiul de Dunăre, acesta devenind direct legat cu Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt și Roterdam. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, inginerul era supărat  de faptul că proiectul a fost abandonat după Revoluţie: „A fost părăsit, blestemat, de parcă a fost făcut de Ceauşescu. Toţi au spus că este un proiect comunist, dar nu a fost aşa“, a spus el. „ Ideea este de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Primul proiect pentru acest canal a fost întocmit în anul 1882“.

Sursa: http://adevarul.ro/, wikipedia.org

Sursa foto: http://only-romania.com/

627x019 627x017 627x016 627x010 627x07 627x03


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii