Noutăți

Canalul Corint, unul dintre cele mai înguste canale navigabile din lume. Aceasta este povestea construirii lui. Galerie foto

Faimosul Canal Corint leagă Golful Corint de Golful Saronic din Marea Egee. Este un canal artificial construit între anii 1881 – 1893, se întinde pe o lungime de 6,4 kilometri și are o lățime de doar 21,3 metri. În afară de câteva nave de croazieră, și acestea de dimensiuni modeste, Canalul Corint este inutilizabil pentru cele mai multe nave moderne. Deși a fost finalizat la sfârșitul secolului al XIX-lea, idee unui asemenea canal în această zonă datează de peste 2000 de ani.

Înainte de a fi construit, navele mici erau obligate să facă un ocol de 185 de mile marine. Prima propunere a unui canal navigabil aici datează din secolul al VII-lea î.Hr. Proiectul a fost abandonat datorită dificultăților tehnice, dar și a faptului că o astfel de construcție ar fi lipsit Corintul de rolul său principal de antrepozit al diferitelor bunuri. Diadohul Demetrius I al Macedoniei a plănuit la rândul său construirea unui canal pentru a-și îmbunătăți liniile de comunicație, dar a renunțat la plan după ce topografii săi au calculat greșit nivelurile mărilor adiacente. De asemenea, potrivit documentelor istorice, inclusiv Iulius Cezar ar fi avut în vedere crearea unui canal prin istmul Corint, însă acesta a fost asasinat înainte de a-și pune planul în aplicare.

În epoca modernă, primul care a crezut serios în realizarea unui asemenea proiect a fost Capodistrias, în jurul anului 1830, primul guvernator al Greciei după eliberarea de sub influența otomană. Însă bugetul estimat la 40 de milioane de franci a fost prea mult pentru statul grec. În cele din urmă, în 1869, Parlamentul a autorizat construirea Canalului Corint. Munca a început pe 29 martie 1882, iar întreg proiectul a costat 35 de milioane de franci.

corinth-canal-21[3] corinth-canal-17[5] corinth-canal-16[5] corinth-canal-15[5] corinth-canal-23[6] corinth-canal-2[3] corinth-canal-13[2]

sursa: amusingplanet.com

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii