Noutăți

Canalele din Veneția au secat. Ce a dus la închiderea temporară a navigației în orașul Italian?

Pentru al doilea an consecutiv, gondolii din Veneția sunt nevoiți să își întrerupă temporar activitatea  după ce orașul renumit în întreaga lume pentru canalele sale a rămas fără apă. Vizitatorii care au venit în oraș pentru o plimbare cu gondola au plecat dezamăgiți. Responsabile de acest lucru au fost, potrivit experților, precipitațiile extrem de reduse căzute anul trecut în nord-estul Italiei. Cu toate că refluxurile sunt frecvente în această perioadă a anului, nivelul apei a scăzut cu aproximativ 70 cm sub medie. Fenomenul este surprinzător având în vedere faptul că Veneția… se scufundă încet dar sigur.

Imaginile sunt șocante – nivelul apei a scăzut atât de mult încât orașul pare de nerecunoscut. Cândva capitală a unei mari republici, Veneţia s-a mândrit secole la rând cu supremaţia sa asupra mărilor şi a unor vaste teritorii. Astăzi, noroiul și gunoaiele sunt singurele lucruri care se mai pot observa pe canalele nu demult navigabile de către gondoli.

venice-low-tide-102 venice-low-tide-92

Potrivit celor de la amusingplanet.com, autoritățile venețiene au arătat întotdeauna o atitudine delăsătoare când a venit vorba de întreținerea canalelor. Dragarea acestora a început de abia la sfârșitul anilor 1990, după aproape o jumătate de secol de neglijare. De asemenea, orașul nu dispune de un sistem de canalizare modern, aproape toate deșeurile produse de oameni erau aruncate în trecut direct în canalul din fața locuinței.

Totuși problema lipsei apei pe canale este, ca și cea din 2015, una temporară, meteorologii anunțând deja un val de precipitații în perioada următoare care va însemna automat și redeschiderea acestora, lucru ce înseamnă o ușurare pentru locuitori, principala activitate de aici fiind turismul.

venice-low-tide-62 venice-low-tide-12

sursa: dailymail.co.uk

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Canalele din Veneția au secat. Ce a dus la închiderea temporară a navigației în orașul Italian?

 1. Cum?! Nu a mai plouat?! Pai, Venetia e mlastina sau e laguna?
  Astia au ajuns sa arunce cu tot felul de explicatii ridicole.

  Explicatia este ca nivelul oceanului planetar scade, incet. Pentru ca…
  he-he-he!… Pamantul creste!… He-he-he! Ce ma bucur!

  Asa a patit si Termopile, si Constanta, si Troia, si Efesul, si Miletul, si insula lui Ahile. Indraznesc sa spun ca tot asta “pateste” si preaiubitoarea Olandă. 🙂

  A! Stati, ca mai indraznesc ceva!
  Incalzirea globala este de fapt schimbare a climei, usor-usor, tot ca o consecinta a cresterii planetei. Iar cei ce stiu chestia asta trag foloase, ca de’aia sunt “baieti destepti”.

  PS
  Asa imi place patratul ala langa care scrie “nu sunt robot”!…

 2. Atit Ravenna, cit si Venetia, au fost construite in zone greu accesibile,usor de aparat.Daca pentru Ravenna s-a gasit loc tare,inconjurat de smircuri,pentru Venetia s-a gasit doar un smirc(nu a fost laguna!).Solutia?Construirea unei platforme din trunchiuri de lemn, impregnate, care sa reziste la apa.Proiectantii voiau doar un oras, usor de aparat, pina se potolesc zurbagii care migrau de colo-colo.Se pare ca orasul a rezistat, mult mai mult,si abia acum apare problema,problema pe care proiectantii au banuit-o.Materialul de impregnare s-a deteriorat si trunchiurile au inceput sa ia apa.Lemnul a inceput sa se umfle si Venetia,da,se ridica de fapt,apa parasind orasul.Apoi,lemnul se zvinta si orasul se scufunda …din nou,apa revenind in vechile locuri(uneori si mai multa!).In acest sens sunt de acord cu Mozart…daca privesti doar Venetia!Altfel…omul cheleste domnule,nu-i creste capul!

  • Să umflă lemnu’ cu apă si orasu’ să ridica cu un metru cin’zeci!… Da-l apucă umflatu acusa? Ca inainte, pe vremea lu doge, nu vru si nu vru. Tare lemnu’ ala, dă nu l-ar mai arde focu’! Ca Fat-frumos. Si prostii aia dă japoneji nu auziră da el, cu neamu’ lor! Ai dreacu dă prostii dreacu!

   ‘Ete ca Pamantu’ nu vrea-l dreacu sa hie cap da’ om… Nu vrea si nu vrea!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii