Noutăți

Cameleonii nu doar că își schimbă culoarea, dar strălucesc dacă sunt supuși la lumina ultravioletă

Cameleonii sunt reptile renumite pentru capacitatea lor de a-și schimba culoarea. O echipă de cercetători din Germania a descoperit acum că creasta și tuberculii de pe capetele mai multor specii de cameleon emit fluorescență albastră atunci când sunt iluminate cu lumină ultravioletă (UV). O lucrare care raportează această descoperire este publicată în Jurnalul Științific. Fluorescența este răspândită în organismele marine, dar mai puțin frecventă în vertebratele terestre.

Nu puteam să credem că este adevărat. Ne-am frecat ochii atunci când luminăm camileonii din laborator cu o lampă UV și aproape toate speciile au prezentat unele străluciri albastre, invizibile anterior”, a declarat co-autorul lucrării David Prötzel.

Cameleonii au crestături osoase și tuberculi pe cap. Forma, mărimea și distribuția acestor crestături sunt informațional taxonomic și dimorfic sexual. Pentru a investiga proprietățile acestor tuberculi, Prötzel și echipa sa au folosit o varietate de metode moderne. Scanările micro-CT au arătat că modelul de fluorescență se potrivea exact cu distribuția modelului tuberculic pe craniu.

image_5635-Chameleon-Fluorescence

“Analizele țesuturilor ne-au oferit o altă surpriză. Reconstrucția noastră histologică 3D arată că pielea care acoperă tuberculii de pe craniu este foarte subțire și constă doar dintr-un strat transparent de epidermă”, a declarat dr. Martin Heß, de la BioCenter din Ludwig-Maximilians-Universität din München.

Tuberculii strălucesc sub lumină UV pentru a forma modele distincte care reprezintă anumite specii sau grupuri de specii de cameleon. În plus, masculii din cele mai multe specii din genul Calumma au tuberculi fluorescenți semnificativ mai mulți decât femelele. În prezent sunt cunoscute 160 de specii, cameleonii făcând parte din rândul speciilor de animale periclitate. Aproape jumătate din speciile de cameleoni de pe pământ trăiesc în insula Madagascar. Această comunitate de cameleoni este cea mai mare din lume, fiind unică și prin faptul că numără 59 de specii diferite, care nu se găsesc decât în Madagascar.

sursa: http://www.sci-news.com/biology/chameleons-glow-ultraviolet-light-05635.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii