Noutăți

Călugărițele care au cartografiat stelele

  •  
  •  
  •  

La mai bine de un secol după ce au cartografiat peste 481.000 de stele, patru călugărițe fără nume au fost în sfârșit recunoscute pentru mulți ani de muncă asiduă în avansarea înțelegerii umane a universului!

Surorile Emilia Ponzoni, Regina Colombo, Concetta Finardi și Luigia Panceri au fost recrutate de Vatican pentru măsurarea și cartografierea stelelor ca parte a uneia dintre cele mai mari întreprinderi științifice de la sfârșitul secolului al XIX-lea – vastul efort internațional de a cartografia întregul cer de noapte și de a crea un atlas stelar cuprinzător numit Catalog Astrografic.

Deși această fotografie a călugărițelor a apărut în cărți despre istoria astronomiei, numele femeilor nu au fost niciodată cunoscute până în urmă cu doar câțiva ani când părintele Sabino Maffeo, un preot iezuit care lucrează la Observatorul Vaticanului, le-a descoperit identitatea în timp ce organiza lucrări în arhiva.

Acest mare proiect de cartografiere a cerului a început pentru prima dată în aprilie 1887, când 56 de oameni de știință din 19 țări au decis să folosească noua disciplină a astrofotografiei pentru a crea plăci fotografice ale stelelor.

Douăzeci de observatoare din întreaga lume au participat la analiza celor 22.000 de plăci de sticlă – și, în multe țări, în timp ce astronomii bărbați dirijau programele, femeile făceau munca intensă în prelucrarea și catalogarea stelelor.

Unul dintre cele mai faimoase grupuri a fost cel al tinerelor angajate de directorul Observatorului Harvard, Edward Charles Pickering – cunoscute sub numele de „Harvard Computers”, grupul a inclus astronomi acum celebri precum Annie Jump Cannon, Henrietta Swan Leavitt și Williamina Fleming.

Cu toate acestea, marea majoritate a femeilor care au lucrat ani buni la proiect, la observatoarele din întreaga lume, nu au fost niciodată recunoscute pentru contribuțiile lor la astronomie.

În cele din urmă, proiectul a avut ca rezultat un catalog de 254 de volume de 4,6 milioane de stele.

Deși a fost în cele din urmă doar pe jumătate finalizat – astronomii au oprit lucrările în 1962 – Catalogul astrografic a devenit baza sistemului de referință stelar utilizat astăzi.

Și, așa cum observă Erin Blakemore în revista Smithsonian, „Deși femeile nu au ajuns să numere toate stelele, probabil că într-o zi istoria va face o treabă mai bună de a număra femeile a căror muncă sârguincioasă a ajutat la cartografierea cerului înstelat”.

Și, pentru a inspira copiii de toate vârstele cu povești cu fete îndrăgite de știință, vizitați postarea de pe blogul nostru, A Mighty Girl, „Aprinde-i curiozitatea: 60 de cărți cu fete puternice iubitoare de știință” la https://www.amightygirl.com/blog?p=13914

Sursa: facebook A Mighty Girl


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii