Noutăți

Călătorie într-un oraș din deșertul Libiei – Ghadames, orașul oază denumit și “Perla deșertului”

  •  
  •  
  •  

Ghadames sau “Perla deșertului” este un oraș oază din districtul Nalut, o regiune din sud-vestul Libiei. Este unul dintre cele mai vechi orașe presahariene și un exemplu remarcabil de așezare tradițională. Orașul are o populație de aproximativ 10.000 de locuitori, în special berberi, care trăiesc în case tradiționale făcute din noroi și cărămidă. Locuințele au o arhitectură verticală standard: parterul este folosit pentru a stoca provizii, la primul etaj stau bărbații, iar în partea de sus, la terase, în aer liber, stau femeile. Terasele caselor adiacente sunt unite una cu alta, formând un oraș urban deschis. Terasa este domeniul femeilor și le conferă o mare libertate. Partea veche a orașului a fost declarată ca fiind un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1986.

Ghademes este un oraș vechi. Primele înregistrări datează din perioada romană, când așezarea era cunoscută ca Cydamus, un oraș fortificat datând din secolul I î.Hr. Niciuna dintre clădirile care au supraviețuit nu datează din perioada berberă protohistorică sau din perioada dominației romane, totuși un stil arhitectural intern remarcabil distinge Ghadamès de alte orașe și așezări care se întind de-a lungul marginii nordice a deșertului libian.

Berberii sau, în varianta locală a numelui, Imazighen, sunt locuitorii originari ai nordului Africii. Astăzi comunitățile lor încă sunt răspândite pe un larg teritoriu care începe de la oaza Siwa din Egipt și se extinde până pe coasta Atlanticului, de la Marea Mediterană până la fluviul Niger, cuprinzând și partea sahariană a continentului african.

ghadames-13[2] ghadames-11[2] ghadames-10[2] ghadames-9[2] ghadames-8[2] ghadames-7[2] ghadames-3[2] ghadames-2[2] ghadames-1[2] ghadames-4[6]

sursa: http://whc.unesco.org/en/list/362

sursa: foto: https://www.flickr.com/photos/snotch/2725042532/

traducere și adapare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii