Noutăți

Câinii sunt capabili să distingă cuvintele și intonațiile într-un mod similar cu al omului

Înțelegerea comunicării verbale necesită un anumit set de abilități, care au fost considerate ca fiind specifice doar omului. Însă noile cercetări din domeniu demonstrează faptul că cei mai buni prieteni ai omului, câinii, au capacitatea de a distinge cuvinte și intonații, având regiuni ale creierului similare cu ale noastre.

La fel ca oamenii și câinii se folosesc de emisfera stângă a creierului pentru a analiza cuvintele și de regiunile din emisfera dreapta a creierului pentru a analiza intonația. Astfel, câinii par să distingă atât cuvintele oamenilor cât și să facă o diferență în funcție de intonația cuvintelor, lucru extrem de util mai ales în procesul de dresare al patrupedelor.

Pentru a efectua acest studiu, 13 câini au fost supuși unor scanări de tip RMN în timp ce ascultau discursul ținut de dresorul lor. Echipa de cercetare a putut măsura astfel activitatea creierului lor în funcție de tonalitatea vorbelor rostite de dresori. Rezultatele au demonstrat faptul că animalele au fost capabile de a distinge cuvintele și de a procesa intonația separat de vocabular, în regiunile auditive din partea dreaptă a creierului.

“Acest lucru arată… că patrupedele analizează separat cuvintele auzite de intonația lor. Mai apoi aceștia pot combina cele două analize pentru o interpretare corectă a comenzilor”, a declarat Attila Andics, cercetătorul principal al studiului.

Câinii, așa cum sunt cunoscuți astăzi, au apărut pentru prima oară în Eurasia acum aproape 13.000 de ani, și cel mai probabil sunt urmașii unui lup de talie mică. Auzul câinelui este foarte ascuțit. Ei pot înregistra 35.000 de vibrații pe secundă comparativ cu oamenii care înregistrează 20.000. În mod natural câinii au un simț olfactiv foarte dezvoltat. Dacă oamenii au 5.000.000 de senzori care miros, câinii ajung până la 220.000.000.

sursa: sciencedaily.com

sursa: wired.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii