Noutăți

Câinii sau pisicile? Care dintre prietenii noștri necuvântători este mai isteț, potrivit științei?

Care dintre prietenii noștri necuvântători este mai inteligent? Câinele sau pisica? Acest ultim studiu ar putea să nu fie ultimul cuvânt pe această temă, dar pentru cei care cred că mai mulți neuroni înseamnă mai multă inteligență, se pare că învingători detașați sunt câinii al căror cortex cerebral este mult mai dens. O echipă internațională de cercetători a analizat straturile exterioare încrețite ale creierului unei varietăți de animale carnivore, inclusiv câini și pisici. Pentru a compara creierele diferitelor specii de animale, nu este suficient să le cântărești doar materia cenușie, deoarece trebuie să ținem seama de dimensiunile lor relative ale corpului și creierului. Numărarea celulelor, pe de altă parte, se consideră că poate oferi detalii mult mai precise pentru determinarea cantităților relative de putere de procesare a informațiilor.

“Cred că numărul absolut de neuroni pe care un animal îi are, în special în cortexul cerebral, determină bogația stării mentale interne și capacitatea lor de a anticipa ce se va întâmpla în mediul lor pe baza experienței trecute”, spune neurologul Suzana Herculano- Houzel de la Universitatea Vanderbilt din SUA.

În virtutea noilor cercetări, cei de la Universitatea Vanderbilt au reușit să observe faptul că cel mai bun prieten al omului are aproape 530 de milioane de neuroni, comparativ cu doar 250 de milioane cât au pisicile. Cu alte cuvinte, câinii au capacitatea de a procesa informația mult mai repede decât pisicile. Oricum, indiferent de specia care ar deține supremația din punct de vedere al inteligenței, noi oamenii iubim deopotrivă și câinii și pisicile exact pentru ceea ce sunt, simt și ne împărtășesc în fiecare zi.

sursa: http://www.sciencealert.com/dogs-high-neuron-density-among-carnivores

trqaducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii