Noutăți

”Cadoul suprem pe care îl putem lăsa generaţiilor viitoare”: Un profesor din SUA vrea să realizeze o hartă completă a planetei cu ajutorul tehnologiei laser

Profesorul Chris Fisher, un arheolog de la Universitatea de Stat din Colorado, este fondatorul Arhivei Pământului, o iniţiativă care îşi propune realizarea unei hărţi complete a Pământului, înainte ca acesta să fie afectat de schimbările climatice.

”Vom pierde o cantitate semnificativă de patrimoniu, atât cultural -adică situri arheologice şi clădiri din diferite locaţii-, cât şi ecologic – plante şi animale, spaţii întregi” a remarcat Fisher, vorbind cu The Guardian.

Proiectul lui Fisher constă în producerea unei hărţi detaliate a zonelor continentale de pe Pământ, cu ajutorul scanării cu laser (Lidar), pentru a prezerva moştenirea geologică şi culturală a planetei.

”Avem un timp limitat de a realiza aceste lucruri înainte ca Pământul să se schimbe fundamental” avertizează arheologul, care spune că a fondat această iniţiativă ca un răspuns la schimbările climatice.

Tehnologia principală care va fi folosită pentru îndeplinirea acestui proiect este Lidar, o tehnică de scanare în care sunt emise pulsuri laser spre sol, de la bordul unei aeronave. Timpul necesar pentru ca aceste pulsuri să revină este măsurat, iar cercetătorii află astfel distanţa exactă până la obiectul sau suprafaţa atinsă.

Această metodă a fost folosită pentru a descoperi oraşe antice în junglele de pe planetă sau pentru a realiza o hartă completă a siturilor construite de rivalii aztecilor.

Prima mişcare a iniţiativei ar trebui să fie colectarea datelor Lidar existente, conform lui Fisher. Arhiva Pământului va avea de asemenea şi date provenite din alte tehnici de cartografiere, precum fotografiile aeriene sau date din sateliţi.

Amploarea proiectului face ca şi costul său să fie unul ridicat: arheologul estimează că aproximativ 10 milioane de dolari ar fi necesare doar pentru scanarea Amazonului în următorii doi sau trei ani.

O mare parte din aceste costuri o reprezintă aducerea echipamentului în respectivele locaţii, iar descifrarea datelor obţinute va necesita o forţă de muncă serioasă.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii