Noutăți

Bucata de piatră care schimbă istoria artei în Grecia antică. De ce este deosebită?

La o prima vedere acest obiect nu le-a părut arheologilor decât o bucată mică de piatră, cu lungimea de doar 3,6 centimetri, încrustată într-un strat de calcar. Însă nu a fost tocmai așa. După mai bine de un an de curățare, cercetătorii au descoperit o bijuterie sculptată într-un mod extrem de complicat pe care au denumit-o “una dintre cele mai frumoase lucrări ale artei grecești descoperite vreodată”.

Obiectul de artă antică a fost găsit într-un mormânt din Pylos, Grecia, și a aparținut unui războinic. Mormântul, descoperit în 2015, are o vechime de 3.500 de ani și era plin de comori. Aici s-au găsit cel puțin 1.500 de obiecte, inclusiv inele din aur, cupe de argint, o sabie cu basoreliefuri din aur, peste 1.000 de mărgele sculptate din pietre prețioase, o armură de bronz, un colier din aur și peste 50 de pietre prețioase.

pylos 1

pylos 2

This picture provided by Greece's Culture Ministry on Monday, Oct. 26, 2015, shows a long gold chain, decorated with semi-precious stones and hammered-gold plant decorations, as it was found in a 3,500-year-old warrior's tomb. Authorities say a 3,500-year-old, treasure-filled grave of a warrior has been discovered near an ancient palace in southern Greece. The Culture Ministry says the grave is the most spectacular discovery of its kind from the Mycenaean era in more than six decades. It contained about 1,400 artefacts, including gold and silver jewelry, cups, bronze vases, engraved gemstones and an ornate ivory-and gilt-hilted sword. (Greek Culture Ministry via AP)

This picture provided by Greece's Culture Ministry on Monday, Oct. 26, 2015, shows a gold signet ring decorated with two acrobats vaulting over a bull, found in a 3,500-year-old warrior's tomb. Authorities say a 3,500-year-old, treasure-filled grave of a warrior has been discovered near an ancient palace in southern Greece. The Culture Ministry says the grave is the most spectacular discovery of its kind from the Mycenaean era in more than six decades. It contained about 1,400 artefacts, including gold and silver jewelry, cups, bronze vases, engraved gemstones and an ornate ivory-and gilt-hilted sword.. (Greek Culture Ministry via AP)

pylos 5

Aceste elemente au dezvăluit o cultură bogată și profundă. Multe dintre bunurile din mormânt erau de origine minoică, indicând faptul că schimbul cultural dintre Minoeni și Micenieni era mai puternic și mai amplu decât se credea. De asemenea, cercetătorile au ajutat la descoperirea unor indicii despre religia, valorile și ritualurile de înmormântare personajului îngropat aici. De exemplu, în mormânt nu s-au găsit artefacte de lut, ceea ce indică faptul că doar metalul și alte materiale prețioase, cum ar fi fildeșul, erau potrivite pentru a-l însoți pe decedat pe lumea cealaltă.

“Ceea ce este fascinant este că reprezentarea corpului uman este extrem de detaliată pe această piatră. Se pare că Minoanii produceau artă uluitoare; nimeni nu își putea imagina că vom găsi vreodată așa ceva. Aceasta arată că abilitatea și interesul lor pentru arta reprezentativă, în special mișcarea și anatomia umană, depășesc cu mult ceea ce credeam noi”, a declarat cercetatorul Jack Davis de la Universitatea din Cincinnati.

pylos-combat-agate-sketch pylos-combat-stone-agate-sealstone

1509716540682

sursa: http://www.sciencealert.com/bronze-age-greek-sealstone-pylos-combat-griffin-warrior-art-history

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii