Noutăți

Bruce Lipton despre Mitul Colesterolului – Episodul 2

  •  
  •  
  •  

Continuăm astăzi cu partea a doua a interviului înregistrat în luna mai 2017 cu profesorul american de biologie Bruce Lipton.

În vara anului 2015, primesc pe e-mail un extras din cartea sa numită “Biologia Credinţei”, în versiune reeditată şi adăugită, şi anume povestea detaliată a mitului care s-a creat în jurul colesterolului. Şi deoarece la Ştiinţă şi Cunoaştere obişnuim să demolăm mituri, subiectul mi s-a părut tocmai potrivit pentru acest nou interviu. Am întârziat 2 ani în reactualizarea acestui subiect deoarece eu ştiam că printre cele peste 300 de episoade existente deja pe internet, am avut cel puţin 3 emisiuni în care am prezentat anumite laturi ale problemei şi nu doream să repetăm acelaşi lucru.

M-am pregătit intens pentru a alege un astfel de set de întrebări încît să îl pot îndrepta pe Bruce Lipton în direcţia potrivită pentru a ne ajuta să înţelegem de ce a apărut acest mit. Cu toate acestea, mi-a scăpat un element esenţial, care se regăseşte doar în cartea sa, şi pe care îl voi expune în minutele următoare sub forma unui citat şi anume paragraful numit “Studiul Jupiter”.

Studiul „Jupiter” a fost deseori utilizat în favoarea îndopării majorităţii oamenilor cu statine, indiferent de predispoziţiile lor pentru boli cardiovasculare. În timpul perioadei de studiu, ei au observat că din grupul placebo, 68 de pacienţi au făcut atact de cord şi doar 31 din grupul care au luat statine au făcut atac de cord. Deci, în conformitate cu aceste numere, statinele ar fi produs o reducere uimitoare de 58% a riscului relativ la boli cardiovasculare. De aici, ei au „tras” concluzia că statinele sunt eficiente în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Dar ei nu au oferit publicului datele complete ci doar pe cele parţiale, scoase din context, deoarece era vorba de 8901 pacienţi în grupul de control (placebo) şi cel experimental (statine). Aceasta înseamnă că 68 de pacienţi din 8901 din grupul de control (placebo) au făcut atac de cord, adică 0,76% iar în grupul de control doar 31 din 8901, adică 0,35% din pacienţi au făcut atac de cord, ceea ce a însemnat de fapt, o reducere a riscului real cu mai puţin de o jumătate de procent. Datele indică faptul că la fiecare 300 de persoane care iau statine, doar una singură ar avea şanse reale de a nu face atac de cord.

Efectele statinelor în scăderea colesterolului au fost mult exagerate. Ca o notă separată, AstraZeneca, producătorii de statine, au fost principalii finanţatori ai discreditatului (în prezent) studiu „Jupiter”, conform unui articol semnat de Lorgeril, et al, 2010. Utilizarea de statine în prevenţia primară a bolilor de inimă a alimentat vânzările, dar nu a rezolvat cauzele în lupta cu bolile cardiovasculare.

De fapt, ca şi în cazul multor războaie purtate în ultima vreme, costul este ridicat, iar rezultatele, neglijabile. Deşi statinele au adus profituri de 29 miliarde $ în vânzări, doar în SUA, în anul 2013, războiul împotriva colesterolului a avut un impact nesemnificativ asupra bolilor cardiovasculare. În cel mai bun caz, statinele reduc riscul real de atac de cord cu aproximativ 0,3%, dar produc simultan efecte secundare în cazul a 15 – 40% dintre persoanele care consumă medicamentul.

Studii recente independente au arătat că utilizarea statinelor pentru prevenirea primară are o valoare minimă sau nulă în reducerea atacurilor de cord si a mortalitatii (conform Sultan şi Hynes 2013). Folosirea statinelor pentru a trata boli cardiace este, aşadar, un alt război costisitor al cărui prognostic nu se poate estima. Încă nu am găsit „armele” de distrugere cardiacă în masă. 90% dintre bolile cardiovasculare nu se datorează unei disfuncţii organice la nivelul mecanismelor celulare, ci reprezintă un răspuns comportamental determinat de semnalele din sânge.

O înţelegere mai bună a rolului colesterolului în procesarea informaţiilor de la nivelul membranei celulare evidenţiază faptul că dereglarea cu statine a metabolismului colesterolului coincide cu blocarea funcţionării întregului sistem. Sursă de informare: Bruce Lipton „Biologia Credinţei” ediţie aniversară, 10th Anniversary Edition of the Biology of Belief., care s-a lansat în luna februarie 2016 în Statele Unite.

Cristian Mureșanu, TVR Cluj

Vezi aici EPISODUL 1:

Vezi aici EPISODUL 2:


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Bruce Lipton despre Mitul Colesterolului – Episodul 2

  1. Uitati-va la documentarul <> sau pe wikipedia la sinteza colesterolului>>Concluzia: daca iei statine, iti scazi nu numai colesterolul – caramida de baza a oricarei celule umane, ci si coenzima q10- cu rol de transelectronaza mitocondriala, fara de care nu mai avem energie, +iti tai alimentarea cu vitamine liposolubile. Si uite asa apar toate bolile ”epocii moderne industriale” cum ar fi bolile cardiovasculare,dementa,depresia, epuizarea cronica si cancerul. Totul pt ca industria medico-farmaceutica si alimentara sa cistige de pe spatele fraierilor care se hranesc toata ziua cu zahar, paine, aluaturi,cereale, cartofi,alcool si uleiuri arse – substante complet neesentiale si chiar daunatoare pt corp, dar care aduc clienti constanti pe termen lung. De retinut ca cu cit ai un colesterol mai mare, cu atit ai mai putine motive sa vizitezi vre-o unitate medicala sau farmacie. Corpul are nevoie doar de proteine animale, grasimi saturate, minerale, vitamine si apa, pt ca ele sint materialele de constructie necesare. Zahar isi face corpul singur, atit cit ii trebuie, in ficat. Pofta buna si vizionare placuta:)

  2. Statin Nation

  3. Folositi OPC sau extract din samburi de struguri pt. regularizare vasculara – e un secret bine tinut de industria farmaceutica care face tot ce poate sa impiedice propagarea acestuia.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii