Noutăți

Brâncuși a făcut o sculptură cu Zelea Codreanu. Acesta a fost motivul repudierii de către Academia Română a operei sale?

Această sculptură în bronz, din care a rămas numai o imagine, a fost recuperată de Michel Bertrand în cartea sa „Codreanu et La Garde de Fer. Histoire d´une tragédie, apărută în 2010 la editura Akribeia, Saint-Genis-Laval. Sculptura a fost realizată de Constantin Brâncuși după moartea Căpitanului (asasinat în 1938, împreună cu alți 13 legionari, în pădurea de la Tâncăbești).

Nu știm, deocamdată, dacă Brâncuși avea sau nu simpatii legionare, dar sigur a avut legionari printre verii și nepoții lui din țară. Ceea ce se știe, însă, cu certitudine este însăși evidența: această lucrare a fost realizată de Constantin Brâncuși.

Și nu este exclus ca acesta să fie, de fapt, motivul real al repudierii, de către Academia Română (la presiunea directă a bolșevicului Leonte Răutu), a operei marelui sculptor.

Miron Manega

Citește mai mult:  certitudinea.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Brâncuși a făcut o sculptură cu Zelea Codreanu. Acesta a fost motivul repudierii de către Academia Română a operei sale?

 1. Cind tot ceea ce ai este un ciocan,toate cele din jur,iti par cuie:))

 2. Ca orice lucru absolut necesar,a aparut ,s-a manifestat, apoi s-a pus o pata de cerneala.Cei implicati,real, n-au fost niste oarecare.Fiecare si-a avut rostul lui in acest eveniment.Restul….

 3. Serban Suru // 20 iunie 2017 at 0:07 // Răspunde

  Respectivul portret în bronz, căci acesta este termenul corect în sculptură, a fost făcut în anul 1994 de către profesorul de arte plastice Dinu Rădulescu şi se află la sediul Mişcării Legionare din str. Iacob Negruzzi nr. 1, sect. 1, Buc.
  Detalii aici: http://serbansuru.blogspot.ro/2013/09/manipularea-si-infatuarea.html

 4. Cuiele le-au adus bolsevicii sa fie batute in sufletele oamenilor ,ciocanele au fost guvernantii tradatori iar Brincusi ne-a dat speranta eterna in continuitatea natiei si esenta gindirii romanesti in sculptura moderna ,mai vasilica minte mica!

 5. Nu e de mirare. Incepand cu momentul instaurarii monarhiei de Hohenzollern in Romania, toate institutiile statului (politie, justitie, academie, radio, televiziune, etc.) au intrat treptat sub controlul si stapanirea invadatorului pasnic si ascunsal acestei tari, lacustele mondiale care si-au schimbat numele si s-au deghizat in romani.

 6. Paul Dan Octavian // 9 ianuarie 2018 at 10:41 // Răspunde

  Chiar daca i-a făcut acest bust, deși ma îndoiesc, a asocia acuma numele celui mai mare roman din vremurile moderne, după mine, cu a Căpitanului și a Gărzii de Fier, a face speculații pe acest subiect, este o împietate miseleasca.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii