Noutăți

Boxerul care se odihnește! Puterea uneia dintre cele mai realiste statui ale Antichității (Video)

  •  
  •  
  •  

Boxerul care se odihnește este o statuie faimoasă, realizată în vremuri de mult apuse. Sculptat în bronz în perioada elenistică, acest luptător ce stă așezat este cunoscut pentru aura sa de sportiv istovit. Sunt calități care l-au deosebit de ceilalți atleți imortalizați de artiștii antici și, oricine ar fi el, e clar că nu este vreun Adonis din marmură.

Se estimează că boxerul a fost făcut cândva între anii 330 – 50 î.e.n. Curatorii de la Muzeul Metropolitan din New York, unde statuia  a fost expusă o vreme, observau că „este dificil de datat doar pe baza motivelor stilistice, având în vedere că sculptorii au folosit o varietate de stiluri în perioada elenistică.”

A fost descoperit în 1885 pe Dealul Quirinal din Roma (celelalte nume ale sale fiind Boxerul din Quirinal și Boxerul de la Terme) și recunoscut imediat ca fiind o operă specială.

Arheologul Rodolfo Lanciani, care a fost implicat în săpături, afirma următoarele: „Nu am simțit niciodată în lunga mea carieră o impresie atât de ieșită din comun precum cea creată de vederea acestui magnific exemplar al unui atlet semibarbar care ieșea încet din pământ, ca și cum s-ar ridica după o perioadă lungă de odihnă după lupte grele.”

 

Citește mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii