Noutăți

Boxerul care se odihnește! Puterea uneia dintre cele mai realiste statui ale Antichității (Video)

Boxerul care se odihnește este o statuie faimoasă, realizată în vremuri de mult apuse. Sculptat în bronz în perioada elenistică, acest luptător ce stă așezat este cunoscut pentru aura sa de sportiv istovit. Sunt calități care l-au deosebit de ceilalți atleți imortalizați de artiștii antici și, oricine ar fi el, e clar că nu este vreun Adonis din marmură.

Se estimează că boxerul a fost făcut cândva între anii 330 – 50 î.e.n. Curatorii de la Muzeul Metropolitan din New York, unde statuia  a fost expusă o vreme, observau că „este dificil de datat doar pe baza motivelor stilistice, având în vedere că sculptorii au folosit o varietate de stiluri în perioada elenistică.”

A fost descoperit în 1885 pe Dealul Quirinal din Roma (celelalte nume ale sale fiind Boxerul din Quirinal și Boxerul de la Terme) și recunoscut imediat ca fiind o operă specială.

Arheologul Rodolfo Lanciani, care a fost implicat în săpături, afirma următoarele: „Nu am simțit niciodată în lunga mea carieră o impresie atât de ieșită din comun precum cea creată de vederea acestui magnific exemplar al unui atlet semibarbar care ieșea încet din pământ, ca și cum s-ar ridica după o perioadă lungă de odihnă după lupte grele.”

 

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii