Noutăți

Descoperire de execepție, în Gorj: Bordeie de acum 2.500 de ani, cu lemnul conservat. O raritate pentru toată Europa

Adevarul.ro: Arheologii au reuşit să scoată la lumină o serie de locuinţe din urmă cu 2.500 de ani. Ceea este excepţional reprezintă faptul că lemnul folosit în antichitate s-a conservat  foarte bine şi poate să fie analizat de experţi.

Descoperirea a fost făcută în judeţul Gorj în urma unor cercetări efectuate în cadrul sitului din comuna Târgu Logreşti. Descoperirea este foarte rară chiar în Europa deoarece au fost găsite bârnele din lemn folosite la construcţia acestui tip de locuinţă.

“Situl de Târgu Logreşti este cunoscut de aproximativ zece ani. Am considerat că este important să reluăm cercetările şi lucrările nu sunt încă încheiate. Avem un sit preistoric, cu câteva complexe de locuinţe şi cu o mare cantitate de lemn ars, ceea ce este destul de rar pentru siturile preistorice, pentru că lemnul este perisabil şi se degradează, astfel încât nu mai poate fi găsit. Datorită condiţiilor solului, fiind un sol mai nisipos, lemnul s-a prezervat şi putem afla lucruri extrem de importante privind structura şi modul de construcţie a complexelor de locuinţe din preistorie. Este un sit din epoca fierului, din prima epocă. Este un sit important pentru că acest gen de manifestare este cunoscut prin descoperiri funerare, necropole. În acest caz am găsit şi o aşezare“, ne explică Radu Bejenaru, directorul adjunct la Institutul Naţional de Arheologie „Vasile Pârvan“ din Bucureşti, care a condus echipa de arheologi.

Zece bârne din lemn au fost descoperite până acum

Aşezarea de la Târgu Logreşti datează din perioada secolelor VII-VI î.Ch. „Ceea ce e interesant, lemnul pe care l-am găsit este foarte important pentru analize ulterioare. O să aflăm ce lemn foloseau şi exploatau la vremea respectivă, adică cu 600-700 î.Hr. Este o descoperire extrem de interesantă şi importantă pentru arheologie. Sunt foarte rare aceste descoperiri în România. Epoca respectivă este cunoscută prin necropole, pentru că aşezările nu s-au păstrat. Era vorba de construcţii care erau exclusiv din lemn. Din fericire, la Logreşti am găsit o asemenea situaţie. Avem zece bârne de lemn păstrate într-un complex de locuire, ceea ce este foarte important pentru arheologie. Pot fi obţinute rezultate deosebite. Toate obiectele vor fi expuse în cadrul Muzeului Judeţean“, a mai precizat Radu Bejenaru.

Lucrările au fost realizate cu sprijinul Muzeului Judeţean Gorj. Dumitru Hortopan, directorului Muzeului Judeţean, a precizat că lucrările vor continua şi în anii următori.

Sursa: Adevarul.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii