Cunoaste lumea

Noutăți

Bolile legate de îmbătrânire. Episodul 1 – Despre Accidentul Vascular Cerebral, cu profesorul Michael Fossel. VIDEO

  •  
  •  
  •  

În următoarele episoade ale unei noi miniserii ne vom ocupa de cele mai devastatoare boli ale secolului 21, cu ajutorul invitatului special, profesorul Michael Fossel, care a acceptat să înregistrăm un nou interviu, având un rol de educare şi informare a celor care suntem nespecialişti, cu privire la cele 4 maladii deosebit de grave, asociate cu îmbătrânirea şi anume Accidentul Vascular Cerebral, Alzheimer, Parkinson, şi Ateroscleroza.

Vă reamintesc pe scurt faptul că Michael B. Fossel este profesor de medicină clinică la Universitatea de Stat Michigan şi este autorul mai multor cărţi despre îmbătrânire. A urmat masteratul la Stanford Medical School, după care a câştigat un titlu de doctor BA (cum laude) şi a făcut încă un masterat în psihologie la Universitatea Wesleyan urmat apoi de un doctorat în Neurobiologie la Universitatea Stanford. El este deasemenea absolvent al Academiei Phillips Exeter. Înainte de a absolvi scoala medicala in 1981, a primit o bursă de studii la National Science Foundation, Fundaţia Naţională de Ştiinţă şi apoi a predat la Universitatea Stanford. Pe lângă postul de profesor universitar ocupat la Universitatea de Stat Michigan, Michael Fossel a ţinut conferinţe la Institutul National pentru Sanatate, Institutul Smithsonian, şi la diverse alte universitati si institute din diferite părţi ale lumii.

În prima parte a acestei miniserii vom discuta despre accidentul vascular cerebral. Am citit numeroase statistici pe internet dintre care unele indică faptul că accidentul vascular cerebral este identificat la cel puţin 60.000 de pacienţi, în fiecare an, în România, ceea ce procentual ne situează printre primele locuri din Europa, boala Alzheimer este asociată unui număr ameţitor de 300 chiar 500.000 de pacienţi, Parkinson la peste 70.000 de pacienţi, arteroscleroza probabil tot atât.

Având în vedere că profesorul Michael Fossel lucrează de peste 30 de ani pentru a descoperi tratamentul acestor boli şi simultan combaterea efectelor îmbătrînirii, mi-am dat seama că trebuie să aibe o cunoaştere excepţional de aprofundată asupra acestor 4 grupe mari de boli, care sunt în prezent, pe drept cuvânt, considerate a fi cele mai devastatoare boli ale secolului 21.

În episodul de azi vom vorbi despre accidentul vascular cerebral, pentru a vă oferi răspunsuri la cele mai importante întrebări: Ce este accidentul vascular cerebral, Ce înseamnă accident vascular cerebral minor, respectiv major şi cum se manifestă ? Care sunt principalele simptome în situaţia unui accident vascular cerebral minor respectiv unul major? cum poate un om obişnuit, care nu cunoaşte nimic despre neurologie, să ştie dacă simptomele pe care le resimte conturează un accident vascular cerebral minor sau nu – de exemplu el are o durere de cap aşa ca multe altele pe care le-a mai avut zeci de ani înainte şi ar putea să nu difere prea mult de cea care e specifică accidentului vascular cerebral. Ce diferenţă este între accidentul vascular de tip hemoragic şi cel ischemic, Cât de repede ar avea nevoie pacientul de ajutor în cazul unui accident vascular cerebral cerebral în aşa fel încât intervenţia medicală să îi poată reversa cât mai mult din efectele secundare ?

Despre toate acestea şi multe altele vom discuta în minutele următoare. Ne aşteptăm ca semnalul nostru (îmbunătăţirea cognitivă la pacienţii cu boală Alzheimer moderată spre severă) să fie atât de evident, încât vom avea nevoie doar de câteva luni şi de 12 pacienţi pentru a demonstra o îmbunătăţire neechivocă. Ciudat cum pare, asta e problema noastră. Rezultatele clinice eficiente sunt atât de neaşteptate, cu mult peste norma istorică, încât majoritatea oamenilor – în mod previzibil – vor avea dificultăţi în a crede aceste rezultate.

Până în prezent, fiecare companie farmaceutică a eşuat, în totalitate şi fără excepţie. Atunci când Telocyte reuşeşte în procesul nostru de fază 1 umană, va pune (şi ar trebui) întrebări prompte. Cât de credibile sunt rezultatele noastre ?… (incredibile)…? Suntem profund îngrijoraţi nu de capacitatea noastră de a obţine rezultate, ci de credibilitatea noastră odată ce obţinem astfel de rezultate. Accentul nostru dupa aceea, este acela de a ne asigura că atunci când oamenii au întrebări despre ceea ce am făcut, noi o sa avem răspunsuri. Trebuie să călcăm cu grijă şi fără o greşeală în timp ce ne mutăm în studiile clinice la om. Au existat prea multe pretenţii şi, în egală măsură, prea multe eşecuri. Atunci când o companie de biotehnologie nu reuşeşte să demonstreze vreun efect asupra bolii Alzheimer, aşa cum a făcut fiecare studiu clinic până în prezent, nimeni nu pune la îndoială credibilitatea acelui eşec: este un rezultat aşteptat. Dar când o companie reuşeşte, mai ales în faţa unei istorii a eşecului universal, atunci se poate aştepta la îndoială şi la neîncredere. La Telocyte, sarcina noastră nu este doar de a vindeca boala Alzheimer, ci de a minimiza erorile şi de a maximiza credibilitatea noastră.

Cristian Mureșanu, TVR Cluj


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii