Noutăți

Boala care transformă cerbii în zombi, depistată în 24 de state americane. Despre ce este vorba?

În timp ce unele țări din Europa, printre care și țara noastră, se confruntă cu pesta porcină africană, în SUA autoritățile sunt îngrijorate de o altă boală care ucide cerbii, elanii și căprioarele în peste 24 de state americane. Așa-numita “boală zombi a cerbilor” a fost raportată pentru prima dată în ianuarie 2019 la cel puțin 251 de animale din nordul Montanei până în sudul Texasului. Mai mult decât atât, noi informații arată că această boală ar fi deja observată și la renii din Norvegia și Finlanda.

Cunoscută științific ca CWD, boala contagioasă neurologică supranumită boala zombi, este extrem de periculoasă și declanșează un comportament anormal al animalelor infectate, făcându-le foarte agresive, pe lângă faptul că exemplarele pierd din greutate și coordonare.

CWD nu ar fi cauzată de un virus, parazit sau ciupercă. În schimb, se pare că este o boală prionică, un grup de boli neurodegenerative cauzate de dezvoltarea unor proteine anormale în creier. Odată ce se formează un prion, aceste proteine anormale declanșează o reacție în lanț care are ca rezultat apariția bolii. Sigur, aceasta este doar o teorie a apariției bolii la animale. O altă teorie susține că vinovat de apariția bolii este o bacterie numită spiroplasmă. Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin boala și, cel puțin pentru moment, nu există dovezi care să indice faptul că aceasta s-ar putea transmite oamenilor de la căprioare. Nu pare să infecteze nici bovinele, nici alte animale domestice.
Rata de infectare printre cerbii captivi este de 79% (aproape 4 din 5 din exemplare), iar în sălbăticie poate ajunge la 25 %, adică 1 din 4 exemplare.

Oamenii pot suferi de o boală de prioni fără legătură cu cea a cerbilor, cunoscută sub numele de boala Creutzfeldt-Jakob. Aceasta are unele simptome asemănătoare, însă oamenii care suferă de această boală nu devin la fel de agresivi și inconștienți de ceea fac, precum cerbii.

sursa: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/the-zombie-deer-virus-has-hit-24-us-states/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii