Noutăți

O tabletă antică grecească conţinând “blestemul dansatorului” a fost în sfârşit descifrată…

Înscrisul de pe o tabletă din plumb, veche de 1500 de ani, descoperită între ruinele unui vechi amfiteatru din Israel, a fost în sfârşit descifrat, dezvăluind un blestem aruncat asupra unui dansator pe nume Manna, probabil din partea unui rival.

Blestemul invocă numeroşi demoni pentru a-i face rău dansatorului Manna, care probabil că susţinea reprezentaţii în celebrul amfiteatru Caesarea Maritima din Israel, ce a fost construit de Irod cel Mare.

Faptul că această tabletă a fost descoperită între ruinele unui amfiteatru antic atât de prestigios sugerează că Manna “trebuie să fi fost un artist celebru” al vremurilor sale, “care avea o faimă şi o reputaţie de apărat” şi care participa la concursuri de dans răsplătite cu premii considerabile, conform lui Attilio Mastrocinque, profesor de istorie romană la Universitatea din Verona, care detaliază traducerea acestui blestem grecesc într-un articol publicat în cadrul volumului “Studies in Honour of Roger S.O. Tomlin” (Libros Pórtico, 2019).

Iar persoana care-l blestema pe Manna nu se juca: “Să-i fie picioarele legate, să nu poată dansa Manna” scrie în limba greacă pe tabletă. “Să-i fie ochii acoperiţi şi mâinile şi picioarele legate şi slăbit să fie Manna când va dansa în amfiteatru...”

Pentru a se întâmpla acest lucru, în blestem este solicitat ajutorul mai multor zei, printre care Thoth, zeul egiptean al magiei şi înţelepciunii. De asemenea, sunt invocaţi “demonii cerului, demonii aerului, demonii pământului, demonii subterani, demonii mărilor, ai râurilor şi ai izvoarelor...” pentru a-i face rău lui Manna.

Răsucit, întunecat, legat, să-i fie ochii acoperiţi… ”  lui Manna. “Să se mişte încet şi să-şi piardă echilibrul” şi “să fie cocoşat şi nevrednic...”, conform inscripţiei.

Tableta ce conţine acest blestem a fost descoperită de o echipă de arheologi italieni între anii 1949 şi 1954, însă inscripţia nu a putut fi descifrată până în prezent pentru că era aproape ştearsă de trecerea timpului.

Attilio Mastrocinque a reuşit să o descifreze folosind o metodă denumită Reflectance Transformation Imaging (RTI).

Prin această tehnică un program de calculator realizează şi combină numeroase fotografii ale unui artefact – fotografii realizate din unghiuri ale luminii diferite – rezultând o imagine compusă în care reapar detaliile şterse de vreme.

Tableta datează din secolul VI, perioadă în care Israelul era controlat de Imperiul Bizantin.

Citește mai mult: Stirile PRO TV


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii