Noutăți

Biserica Neagră din Brașov este “cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol” și are cea mai mare orgă din Europa

Biserica Neagră din Brașov a fost considerată, la construirea ei, “Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol”. Are o lungime de peste 89 de metri și este considerată a fi cea mai mare biserică din România. Ea este prima biserică a comunității luterane din România și este încă folosită de luterani astăzi. Construită între 1385 și 1477 pe locul unei alte biserici romanice distruse de invaziile mongole în 1242, Marienkirche a fost afectată și de raidurile tătare în 1421. Biserica a primit un nou nume în 1689, cand focul a afectat aproape tot orașul, înnegrind zidurile bisericii.

800px-Brasov,_chiesa_nera_06

Restaurarea a durat aproape 100 de ani. Din cele două ziduri plănuite, doar unul, având 65.6m înălțime, a fost terminat. Lucrările la Biserica Neagră au încetat în 1477 dar, mai târziu, s-au mai efectuat lucrări la turn prin care i s-au adăugat un ceas și clopote în 1514. Biserica a primit hramul Sfânta Maria (Marienkirche), fapt dovedit și astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porții sudice.

La început, interiorul a fost în stil Gotic, dar după restaurări, edificiul a fost decorat, în principal, în stil Baroc. În biserică există o orgă cu 4000 de tuburi, cea mai mare orgă din Europa. Ea a fost construită de Buchholz, celebru constructor de orgi, in 1839 și se crede că ar fi singura orgă Buchholz pastrată în forma ei originală.

orga biserica neagra

Colecția de covoare orientale din Biserica Neagră, datând din secolele XV-XV, -aproximativ 110 – este cea mai mare din Europa, cu exceptia muzeului Topkapi din Istanbul. Covoarele au fost donate de negustorii germani din secolele 17 si 18, în semn de recunoștință că au reușit să supraviețuiască călătoriilor în țările de la sud și est de Carpați.

Brasov_The_Black_Church

Biserica-Neagra-interior

Biserica_Neagră_exterior 800px-Biserica_Neagră_interior

Ancuța Motoianu

Surse: wikipedia.org

Surse foto: wikipedia.org, http://www.inyourpocket.com/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Biserica Neagră din Brașov este “cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol” și are cea mai mare orgă din Europa

  1. Passau‘s Cathedral organ is now considered the largest catholic church organ in the world and Europe´s biggest organ with its 17.974 pipes and 233 stops.

    … eu zic sa va documentati un pic si dupa aceea sa publicati ceva …

  2. Categoric că nu este cea mai mare din Europa, dar trebuie făcută totuși o precizare: este o orgă mecanică!!! Adică sistemul prin care clapele deschid aerul către tuburi este bazat pe pârghii. La orgile mai noi sau la cele refăcute, sunt alte sisteme. Orga de la Biserica Neagră este cu siguranță cea mai mare orgă MECANICĂ din țara noastră și din sud-estul Europei. Are aproape 4000 de tuburi. Prin comparație, gândiți-vă că orga cu cele mai multe tubui de la noi este cea din Sala Radio din București, care are 7000 de tuburi, dar aceasta nu este mecanică (!) Concluzia: pe orice loc ar fi, orgile acestea merită ascultate și admirate! Să ne vedem cu bine pe acolo! 🙂

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii