Noutăți

Biserica din Suedia nu se va mai raporta la Dumnezeu ca fiind un „EL” sau „Domn”, ci ca la o persoană de gen neutru!!!

Biserica din Suedia a dat un comunicat de presă în care a specificat faptul că în toate lăcașurile de cult de pe teritoriul țării, preoții nu se vor mai putea referi la Dumnezeu ca fiind un “El” sau “Domn” argumentând că Acesta este dincolo de determinarea de gen a omului. Această mișcare nu a fost bine primită creștini care o consideră ofensatoare și jignitoare. Hotărârea a fost luată după opt zile de consultări ai mai marilor reprezentanți ai bisericii evanghelice-luterane din Suedia, iar hotarârea va intra în vigoare de anul viitor.

Măsura este una dintre cele luate de Biserica Evanghelică Luterană pentru actualizarea unui manual elaborat în urmă cu 31 de ani, care stabilește modul în care ar trebui să se desfășoare slujbele. Biserica evanghelică luterană suedeză are 6,1 milioane de membri botezați și este condusă de o femeie, Arhiepiscopul Antje Jackelén, având episcopi femei, printre care și o femeie lesbiană…

Vorbind agenției suedeze de știri TT, Arhiepiscopul Jackelén a declarat că în timpul conferinței din 1986 a fost deja discutată această raportare la Dumnezeu, însă de abia acum va fi pusă și în practică.

“Din punct de vedere teologic, de exemplu, știm că Dumnezeu este dincolo de determinările noastre de gen, Dumnezeu nu este om”, a declarat Jackelén.

Cum spuneam și ceva mai sus, schimbarea nu a fost bine primită de oameni. Christer Pahlmblad, profesor asociat de teologie la Universitatea Suedeză din Lund, a declarat pentru ziarul Kristeligt Dagblad din Danemarca că măsura: “subminează doctrina Trinității și a comunității cu celelalte biserici creștine. Nu este deloc înțelept ca Biserica Suediei devine cunoscută în întreaga lume ca o biserică care nu respectă moștenirea comună a teologiei”, a declarat acesta.

Denumirea de “Biserica suedeză” a apărut doar prin anii 1800, timp în care expresia folosită era “Biserica Suediei” sau “Biserica suedezilor”. La 1 ianuarie 2000 schimbându-se relațiile dintre biserică și stat, s-a voit ca biserica că nu mai fie biserică de stat, ci mai degrabă biserică populară. Totuși, în oarecare măsură, Biserica e condusă de parlament, care are o comisie specială bisericească.

sursa: https://www.theguardian.com/world/2017/nov/24/church-of-sweden-to-stop-referring-to-god-as-he-or-lord

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii