Noutăți

Big Ivan – Cea mai puternică bombă nucleară creată de om. Este de 3.000 de ori mai puternică decât bomba căzută la Hiroshima. (Video cu testul)

  •  
  •  
  •  

Big Ivan sau Bomba țarului este de 3.000 de ori mai puternică decât bombele căzute la Hiroshima și Nagasaki și de zece ori mai mare decât întreaga putere de foc combinată și consumată în cel de-al doilea război mondial.

În iulie 1961, Nikita Hrușciov, prim-secretarul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a decis că venise momentul ca imperiul sovietic să își arate încă o dată puterea pe care o are în această parte a lumii și ordonă testarea celei mai puternice bombe nucleare din lume.

Evenimentul are loc la data de 30 octombrie 1961. Explozia, de 3000 de ori mai puternică decât cea produsă de bomba de la Hiroshima, a spart ferestrele locuințelor aflate pe o rază de… 900 de km. Lumina produsă a putut fi văzută de la o distanţă de peste 2.000 de kilometri, iar norul nuclear s-a ridicat la o înălţime de aproximativ 64 de kilometri, de aproape opt ori mai mare decât cea a muntelui Everest.

agg

Detonarea s-a produs în arhipelagul Novaya Zemlya din nordul Siberiei. După explozie, suprafaţa insulei a fost modificată, iar pietrele s-au topit. Big Ivan este o bombă cu hidrogen de 50.000 de kilotone și este considerată cea mai puternică invenţie militară a omului. Puterea sa ar produce o minge uriașă de foc pe o distanţă de 10.3 kilometri pătraţi şi este capabilă să le creeze oamenilor arsuri de gradul trei aflați la o distanţă de circa 7.7 kilometri de la epicentru.

sursa: gizmodo.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Big Ivan – Cea mai puternică bombă nucleară creată de om. Este de 3.000 de ori mai puternică decât bomba căzută la Hiroshima. (Video cu testul)

  1. Interesant, mai multe art de genu si mai putina politica dl roxin nu va asociez cu ea

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii