Noutăți

Biblioteca Universităţii “Gh. Asachi” din Iaşi, pe primul loc într-un clasament al celor mai frumoase biblioteci din lume!

Portalul Bored Panda din SUA a desemnat anul acesta Biblioteca Universităţii “Gh. Asachi” din Iaşi printre cele mai frumoase din lume. Clasamentul a rezultat în urma unui sondaj realizat de portalul boredpanda.com, biblioteca din România clasându-se pe primul loc. Peste 400.000 de utilizatori au analizat propunerile site-ului specializat în găsirea şi promovarea de imagini inedite.

IMG_1221__880
Portalul boredpanda.com este una dintre cele mai apreciate comunităţi online din lume pentru iubitorii de artă, fotografie şi design, cu peste 1,6 milioane de abonaţi pe Facebook. La sondajul online consultat de peste 400.000 de cititori, au fost depuse 133 de propuneri, dar au fost selectate pentru votare doar 25.

biblioteca_gheorghe_asachi_din_iasi
Printre “competitori” s-au numărat capodopere arhitecturale precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Mănăstirii Admont, realizată în stilul barocului târziu, Biblioteca Naţională din Praga, Biblioteca Naţională a Franţei sau Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington.

IMG_5484Biblioteca din Iaşi a fost înfiinţată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universităţii, actualul sediu al Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi. Extinderea palatului a fost proiectată de I.G. Pompilian în acelaşi stil eclectic ca şi Palatul iniţial. Clădirea Palatului Universităţii a fost ridicată în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în cartierul Copou din Iaşi.

Construcţia extinderii a început la 5 august 1929, iar la lucrări a participat şi arhitectul Theodor Vasilescu. Din 1933 până în 1942, universitatea ieşeană s-a numit Universitatea Mihăileană, după care denumirea s-a schimbat în Universitatea Cuza -Vodă. Iniţial, fondul de carte al bibliotecii tehnice era de doar 12.000 de unităţi. În prezent, Biblioteca UTI deţine un fond total de documente de 962.528 volume (522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 fond special (CD-uri, DVD-uri, microformate) şi 305.967 documente tehnice.

Surse: adevarul.ro, gandul.info, boredpanda.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii