Noutăți

Biblioteca Beinecke: Locul unde se află cele mai rare cărți și manuscrise din lume, inclusiv misteriosul manuscris Voynich

Universitatea Yale găzduiește cele mai rare cărți și manuscrise din lume. Biblioteca Beinecke este cea mai mare clădire din lume construită special pentru adăpostirea și conservarea cărților, manuscriselor și documentelor extrem de rare.

Finalizată în anul 1963 chiar în campusul Universității Yale din New Haven, Connecticut, biblioteca numără astăzi aproximativ 500.000 de volume și câteva milioane de manuscrise, inclusiv originalul Bibliei Gutenberg şi misteriosul manuscris Voynich. 

Înainte de construcția bibliotecii, cărțile rare și valoroase erau păstrate pe rafturi speciale în cadrul Bibliotecii Colegiului. Când colecţia a crescut, sala de lectură Sterling a devenit prea mică şi improprie pentru conservarea manuscriselor delicate şi a apărut necesitatea unei biblioteci mai mari.

carti4 carti18
Principala preocupare a fost păstrarea documentelor în condiții speciale fără a le deteriora. Provocarea a fost aceea de a asigura o iluminare amplă în interior pentru ca oamenii să le poată studia într-un mediu controlat în care lumina Soarelui sau vântul să nu poată pătrunde. În acest scop, exteriorul clădirii este construit din marmură translucidă, care permite luminii să difuzeze şi să ilumineze interiorul, fără a provoca daune documentelor rare adăpostite în interior.

Clădirea are baza sub forma unui dreptunghi de 60 de metri pe 105 metri. Este înconjurată de construcţii în stil neo-clasic şi gotic.

În centrul clădirii, se află un turn de sticlă pentru cărţi, cu mai multe niveluri, care se ridică prin miezul clădirii. Acest turn găzduiește 180.000 de volume și conține valoroase colecții, care nu se pot împrumuta și lua acasă. Turnul este dotat cu un sistem de stingere a incendiilor care utilizează, în loc de aspersoare de apă care ar afecta colecțiile de cărți rare, o combinație de Halon și Inergen, gaze care pompate între rafturi, opresc procesul de ardere.

carti3 carti2 carti17 carti5

sursa: Yale University / Archdaily / amusingplanet

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Biblioteca Beinecke: Locul unde se află cele mai rare cărți și manuscrise din lume, inclusiv misteriosul manuscris Voynich

  1. e prosti au fost europenii sa le vanda americanilor catile alea??

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii